Udruženja: Beograd ostaje bez koordinatorke za rodno zasnovano nasilje

Visoki savet tužilaštva je svojom odlukom da ne izabere Gorjanu Mirčić Čaluković za javnog tužioca VJT u Beogradu, urušilo dostignuti nivo zaštite žrtava nasilja u ovom gradu.
Kako saopštava više organizacija, ovo posebno zabrinjava u trenutku i kontekstu u kome se ova odluka donosi. 

"Novoformirani Visoki savet tužilaštva, uz upitnu zakonitost sprovedenog postupka izbora, je pao na svom prvom zadatku i pokazao da mu unapređenje prava žrtava nasilja nije prioritet, kao što mu nije prioritet borba protiv rastućeg i razarajućeg nasilja u Srbiji", piše u saopštenju.

Činjenicom da Gorjana Mirčić Čaluković nije izabrana za javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, prestaće da postoji mesto koordinatorke za rodno zasnovano nasilje.
 
"Biće unazađen rad Službi za pomoć i podršku žrtvama nasilja koje su osnovane na njenu inicijativu i zalaganje, kako u Višem tako i u šest osnovnih javnih tužilaštava u Beogradu", naglašava se.   
 
Ove organizacije ocenjuju da je "žalosna istina da trenutno u celoj Srbiji, u kojoj su se ove godine dogodila dva najmonstruoznija masovna ubistva u kojima je ubijeno desetoro dece i osmoro mladih i odraslih osoba, i u kojoj je u porodično-partnerskom odnosu ubijeno najmanje 17 žena, dve devojčice i dva dečaka, nema javnog tužioca koji ima znanja, veština i volje koju ima Gorjana Mirčić Čaluković, da preuzme i nastavi ono što je ona započela". 
Saopštenje potpisuju Autonomni ženski centar, Organizacija za podršku ženama s invaliditetom "IZ KRUGA – VOJVODINA", Evropski pokret Srbija, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Viktimološko društvo Srbije-VDS, Udruženje žena Peščanik i Ženski centar Užice.
  • Mrsa

    21.06.2023 07:00
    Može li se ukinuti i ona “rodna ravnopravnost” u NS?
    Sprdacina je prvo funkcionisanje toga a onda i ko vodi to. Bitno je da im je i to plaćena funkcija uz niz ostalih
  • Sd

    20.06.2023 22:15
    Ma ima udruženje kako ce zrtve unistiti,Kadije tuku kadije sude,smeju se u lice zrtvama onima koje su ostale zive.Ponosni su svi Jos kad posalju zrtvi netacan Ziro racun da plati sudske troškove a zrtva1938godiste.Tko je kordinator u tom udruženju znaju oni izmedju sebe.,zato su naknadno i podnosili troskove.sto vise poslje udaraca neka boli .,psihički, financijski,,,
  • Garisa

    20.06.2023 19:05
    Selekcija
    Ukinuto odelenje za krivicna dela bespravne gradnhe, ukinuto odelenje za rodno zasnovano nasilje, ostaje samo tuzilastvo koje ce goniti gradjane koji Vucicu ne ljube skute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija