Patrijarh i grupa lingvista: Zakonom nametnut proces transformacije svesti posredstvom jezika

Tokom razgovora patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i grupe srpskih lingvista u Beogradu, "ocenjeno je da su neustavne i štetne odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti".
Informativna služba SPC je saopštila da je do razgovora došlo "povodom aktuelne rasprave o kontroverznom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti".
"Svi učesnici u razgovoru su se saglasili da bi po način izražavanja i međusobnog opštenja, što znači i mišljenja i života srpskog naroda, usledile trajne i štetne posledice, ukoliko bi se zaista pristupilo primeni ovog i po ocenama pravnih stručnjaka, neustavnog zakona“, piše u saopštenju.
Konstatovano je "da se samo u jednom delu radi o lingvističkom pitanju", a da je po sredi, kako je navedeno, "zakonom nametnuti proces, transformacije svesti pojedinca i društva u celini, posredstvom jezika".
 
"Ponovljeno je da slučaj Zakona o rodnoj ravnopravnosti predstavlja nasilnu primenu tzv. džender ideologije i politike, a da takva praksa, sa obaveznošću primene, ne postoji ni u jednoj državi EU", dodala je SPC.
 
Patrijarh Porfirije je istakao da pitanje jezika definiše identitet naroda.
 
Kazao je "da svaka nasilna i nepromišljena izmena može imati velike posledice po pitanje samosvesti jednog naroda kao što je srpski", na šta, kako je dodao, Crkva neprestano skreće pažnju.
 
Na sastanku je ukazano, navodi se, "da nadležni organi ne sprečavaju, nego su više nego tolerantni prema grupi nevladinih organizacija, koje neposrednim prisustvom u predškolskim ustanovama i školama uporno i sistematski promovišu džender ideologiju, politiku i praksu“.
 
U saopštenju je navedeno i da te nevladine organizacije time propagiraju "da i najmlađa deca sama mogu da biraju kojeg su pola i roda".
  • Marko

    28.06.2023 12:56
    Uskoro...
    U ne tako dalekoj budućnosti, biće vam sve te crkvetine potpuno prazne, kao što su već prazne radnim danima, i tek nešto punije nedeljom.
    Manite se jezika, ostajete bez naroda polako, jer "sve svoje vreme ima", a vaše je na zalasku, ma kako se gordili.
  • zztop

    28.06.2023 12:51
    Kume ponavlja se ona narodna : prvo idu topovi a za njima lopovi i popovi...
  • Vlada

    28.06.2023 12:36
    @Dopuna

    Znači sve zajedno osmoro "stručnjaka", računajući i Pomfritija. Od toga su dvoje stranci, a dvojica popovi - jedan doktor bogoslovije (nije naučna disciplina), a drugi nosilac diplome sa obajagi fakulteta u Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.