Deo rekonstruisanog Kliničkog centra Srbije ne može da dobije dozvolu za rad

Novi deo Centra za nuklearnu medicinu, koji spada u prvu faze rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije, ne može da dobije dozvolu za rad.
Deo rekonstruisanog Kliničkog centra Srbije ne može da dobije dozvolu za rad
Foto: 021.rs (ilustracija)

Kako piše Nova ekonomija, ovaj deo ne može da dobije dozvolu pošto nisu izvršene korekcije na kojima zaposleni insistiraju već pet godina. Zato ni oprema koja je uglavnom nabavljena još ne može da se privede, a deo Centra je i dalje gradilište, vidi se iz dopisa koji je Centar poslao UKCS u martu ove godine.

Dopis je deo dokumentacije koja je objavljena u okviru javne nabavke koje je Ministarstvo raspisalo pre dve nedelje.

Ovim tenderom traži se izvođač radova na rekonstrukciji i izgradnji dela IIa faze Kliničkog centra Srbije. Procenjena vrednost radova je 1,2 milijarde dinara (10,4 miliona evra).
 
Osim nastavka izgradnje, odnosno početka rada na delu druge faze, tenderom se traži i ispravka dela već izgrađenog prostora u okviru prve faze, pre svega Centra za nuklearnu medicinu.
 
Kako piše u opisu usluge javne nabavke, potrebno je izmeniti prostor Nuklearne medicine koji je izveden u prvoj fazi na nivou "minus 2". Izmene treba da se urade "u svemu prema potrebama korisnika, isporučenoj opremi i važećim standardima".
 
Delovi prve faze koji treba da budu izmenjeni, odnosno dograđeni, obuhvataju 300 kvadrata.
 
Deo Centra još uvek je gradilište
 
U dopisu koji je rukovoditeljka Centra Vera Artiko poslala direktoru UKCS Miliki Ašaninu, a koji potpisuje još sedam lekara, navodi se da od 2018. godine postoje precizni dogovori u vezi sa rekonstrukcijom i izgradnjom novog dela nuklearne medicine, "praćeni mnogobrojnim dopisima JIP-u (Jedinici za implementaciju projekata) sa precizno navedenim zaključcima sa zajedničkih sastanaka".
 
"S obzirom da je oprema uglavnom nabavljena, a ne može da se pusti u funkciju, niti u postojećm stanju novi deo nuklearne medicine može da dobije dozvolu za rad, neophodne su korekcije na kojima insistiramo već pet godina", piše u dopisu.
 
U dopisu se navodi i da je jedna od soba još uvek gradilište i da ju je potrebno srediti "da bude funkcionalna kao čekaonica".
 
Na ulazu u prostorije nije urađena potrebna kontrola pristupa, a ključevi za pristup određenim delovima Nuklearne medicine su "greškom dati osoblju koje ne pripada Nuklearnoj medicini".
 
Traži se i da se obezbede uslovi za instaliranje laminarne komore "Safeflow" (dovod komprimovanog vazduha) i uslovi za "belu sobu", prema važećim propisima.
 
Bela soba u medicinskoj terminologiji predstavlja prostor u kome se upravlja kvalitetom vazduha kako bi se obezbedili idealni uslovi za proizvodnju osetljivih komponenti.
 
"Nameštaj mora biti laboratorijski, vrata na ulazu u sobu moraju da dihtuju", piše u dopisu.
 
Neke od primedaba odnose se i na zatvaranje hodnika kod zajedničkog stepeništa (kao što je na svim spratovima iznad), postavljanje lavaboa u jednoj od soba, ojačavanje poda.
 
Centru za nuklearnu medicinu pripada i Nacionalni PET centar, a upravo je Vera Artiko, koja je poslala dopis Ašaninu, načelnica Nacionalnog PET centra i direktorka Centra za nuklearnu mediicnu.
 
Osim Nacionalnog PET centra, u okviru Centra za nuklearnu medicinu postoje i odeljenja za nuklearnu neurologiju i hematologiju, nuklearnu kardiologiju i pulmologiju, nuklearnu endokrinologiju i gastroenterohepatologija i odeljenje za nefro-urologiju i onkologiju.
Kupljena oprema još uvek u magacinu
 
Podsetimo, novi i rekonstruisani deo Kliničkog centra Aleksandar Vučić je otvorio u februaru 2022. godine, u predizbornoj kampanji. To je bio završetak samo prve faze radova na kompletnoj rekonstrukciji.
 
Međutim, Ministarstvo zdravlja je nabavilo opremu i za delove koji nisu pripadali prvoj fazi rekonstrukcije, već narednoj, pa je tako deo opreme ostao u magacinu, o čemu je Nova ekonomija već pisala.
 
Iz novog dopisa sada se vidi da čak i oprema koja je pripadala prvoj fazi rekonstrukcije nije puštena u rad ni skoro godinu i po dana nakon svečanog otvaranja.
 
Na pitanja Nove ekonomije iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili do objavljivanja teksta.
  • zztop

    29.06.2023 18:24
    Kume kad bi i kako proradila nuklearna elektrana u srbiji kad ne može zdravstvena ustanova ...
  • pajo patak

    29.06.2023 17:05
    BMK
    za KCS, šta je sa KCV ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija