Kurti: Mere EU su nepravedne, ali nema kompromisa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je sa su kaznene mere EU prema Prištini "nepravedne" i rekao da će "Kosovo uraditi svoj posao".
Kurti: Mere EU su nepravedne, ali nema kompromisa
Foto: Beta/AP
Ipak, Kurti se ogradio da "ne može biti kompromisa sa vladavinom prava ili ustavnošću zemlje".
Kurti smatra da su mere nepravedne jer su, kako tvrdi, "Kosovo i njegova vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država".
On je takođe rekao da to nisu sankcije, već "privremene mere" za koje se nada da će trajati što kraće jer je, kako kaže, "Kosovu potrebna podrška u razvoju", prenosi Reporteri.
 
"U svakom slučaju, radimo svoj posao, ali ne zaboravimo da ne možemo da pravimo kompromis ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti sprovođenje našeg programa vlade", rekao je Kurti.
 
Evropska komisija obavestila je Prištinu o merama koje je preduzela zbog nepoštovanja zahteva EU po pitanju neophodnih koraka ka deesakaciji na severu KiM.
 
Iz EU je za Radio slobodna Evropa potvrđeno da mere, o kojima je Priština obaveštena 28. juna, podrazumevaju privremeno obustavljanje rada u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da Priština neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou i biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a suspendovana je i iz programa od 7,5 milijardi evra koji finansira Evropska unija.
  • 1244 je kompromis

    02.07.2023 17:58
    1244 je kompromis
    1244 UN rezolucija je kompromis jer je potpisano pod bombardovanjem !
    Srbija tu na 1244 mora da stane, i da od sada traži vraćanje na stanje od pre 1244 jer po međunarodnom zakonu ugovori potpisani pod bombardovanjem i ultimatumom ne važe.
    Srbija treba da reintegriše Kosovo na stanje pre bombardovanja i 1244 rezolucije, a za sada vojno zaštititi Srpsko stanovništvo sa onih 1000 vojnika za koje Srbija po UN rezoluciji ima pravo, pa ih vremenom Kosovo reintegrisati u Srbiju .
    Inače ako bi ilegalni KBS nogom kročio u neku Srpsku opštinu to iskoristiti da na Kosovo uđe Srpska vojska. I to bi bio početak ulaska onih 1000 vojnika koji imaju po 1244 UN pravo da budu na Kosovu, a podsetiću da KBS nema pravo da postoji po toj rezoluciji.
    Ako bi Vučić propustio da uđe sa Vojskom Srbije na Kosovo ako bi ilegalni KBS napravio korak u Srpske sredine, hitno ga smeniti demonstracijama i postaviti novog predsednika Srbije koji će bolje da koristi uslove promena odnosa snaga u svetu.
  • Boban

    02.07.2023 17:53
    Kukavica o kukavicama
    Uh uh ne provociraj pricama o kukavicama skriven kukavicki. Ja sam mator covek, moje je proslo da krenem kako ti junacki napisa iz fotelje na Prizren, ali zapamti sinko ma koji da si bedni bot, mi necemo biti zivi, kad tad ce privremeno oteto Kosovo ponovo biti Srbija. Za 50, za 100 za 200 god bice kad tad ponovo Srbija.
  • Neki

    02.07.2023 17:38
    Nije
    #Uh uh, komentar, odgovor:
    Knez Vuk Branković nije bio Kukavica, upravljao je svojom vlastelinskom teritorijom u srednje-zapadnoj Srbije i nije imao pretranih ambicija uvećavanja posebno iz postojećih razvijanih odnosa mešovitih ordinacija - uprava.
    "By 1396 there were already parallel Serbian-Turkish administrative organs on their territory in the most important towns."

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Serbia_1360_en.png

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.