Ne davimo Beograd: Nadležni hitno da reaguju na nasilje prema članovima LGBT zajednice

Ženska grupa pokreta Ne davimo Beograd je zatražila danas od nadležnih institucija da efikasnije reaguju na činove mržnje, nasilja i isključivanja članova LGBT zajednice.
Ne davimo Beograd: Nadležni hitno da reaguju na nasilje prema članovima LGBT zajednice
Foto: 021.rs
U saopštenju povodom ubistva transrodne osobe N. M, naveli su da je to 22. feimicid u Srbiji od početka godine i da su i pre tog ubistva insistirali na važnosti sprovođenja usvojene Strategije za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja, što podrazumeva i formiranje nacionalnog tela za praćenje i analizu femicida.
Ocenili su da institucije ne rade dovoljno da bi sprečile takve činove kao i da ne postoji adekvatan sistem koji štiti žene od ubistva i nasilja.
"U kojoj meri je netolerancija prema transrodnim osobama prisutna u javnosti, ilustruju i reakcije na vesti o nestanku i ubistvu N. M. Pored diskriminatornih komentara na društvenim mrežama, nasilje se prenelo i na ulice kada su nepoznate osobe uništile memorijal posvećen ovoj devojci i uzele zastavu trans zajednice", navedeno je u saopštenju.
 
Dodali su i da od medija zahtevaju da se suzdrže od senzacionalističkog prenošenja vesti i detalja zločina, i ocenili da su tokom jučerašnjeg dana došle do izražaja neprimerene reakcije medija koji su kršili novinarski kodeks bez ikakvih sankcija.
 
"U svetlu činjenice da se u Srbiji već dva meseca protestuje protiv nasilja, ovaj događaj još više ističe važnost ispunjenja zahteva protesta kao jednog od prvih koraka da se daljem nasilju stane na put", navodi se u saopštenju.
  • Boris

    08.07.2023 12:43
    @Vule

    Misliš na uvek prisutno nasilje unutar srpske zajednice?
  • Vule

    08.07.2023 09:34
    Pa ovde nije nasilje prema zajednici, nego je nasilje unutar zajednice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija