Vesić: Voda i struja koju će dobiti nelegalni objekti je humani čin

Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije podržao je predlog za dopunu Zakona o ozakonjenju objekata.
Vesić: Voda i struja koju će dobiti nelegalni objekti je humani čin
Foto: Pixabay
Ovom dopunom će se onima koji žive u nelegalizovanim stambenim objektima koji nemaju struju i vodu biti dozvoljen priključak u skladu sa postojećim procedurama. 
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je ovo pre svega humani čin i naglasio da ni na koji način ne abolira investitora niti prejudicira na bilo koji način dalji proces ili odluke o legalizaciji objekta, odnosno stana.
"Svi oni građani koji žive u nelegalnim objektima, a nemaju rešen priključak za struju, vodu, gas, grejanje mogu da dobiju te priključke. To je neka vrsta humanitarne mere, jer pravo na vodu i struju, gas, grejanje jesu osnovno ljudsko pravo. Oni koji su gradili te objekte ne aboliraju se ni od kakve odgovornosti, i ni na koji način ne prejudicira da li će legalizacija objekta biti prihvaćena ili ne", rekao je ministar.
 
On je naglasio da će priključak biti moguć samo ukoliko dokažu da tu žive, da se ne odnosi na poslovne objekte, i obrazložio da je rok "kratak" kako bi se sprečila "investitorska zloupotreba".
 
"Plaćaće usluge prema postojećim cenovnicima javnih preduzeća, koji će proceniti da li postoje tehnički uslovi za priključak", objasnio je Vesić.
 
Na jučerašnjoj sednici je prihvaćen i predlog za ukidanje ograničenja cene kvadrata stanova za pripadnike službi bezbednosti koja je do sada iznosila 500 evra, jer su se, kako je rekao Vesić, promenili tržišni uslovi - cene građevinskog materijala i izgradnje uopšte.
 
Ova izmena će se odnositi na preostalih 686 stanova koji su još uvek u izgradnji kao i na naredne ovakve projekte ukoliko ih bude bilo i odnosi se na odredbu u okviru Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je podnela Vlada.
 
"Vlada je sada donela odluku da cena kvadrata može da bude veća od 500 evra zbog poskupljenja građevinskog materijala. Dosadašnje ograničenje od 500 evra se ukida. Naravno, vodiće se o računa o standardu i interesu pripadnika snaga bezbednosti, odnosno da cene mogu da budu različite - jer nije isti standard u Vranju i Beogradu, te 500 evra nije isto tamo i ovde kada govorimo o stambenom kvadratu", rekao je Vesić.
Prihvaćena je i odluka da se danas održi javno slušanje o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a ministar je pozvao sve poslanike, predstavnike nevladinih organizacija kao i sve zainteresovane da prisustvuju.
 
"Jednoglasno je prihvaćeno da se održi to javno slušanje. Smatram da je Zakon o planiranju i izgradnji dovoljno važan zakon - jedan od sistemskih zakona i da treba da imamo jedno javno slušanje gde ćemo čuti sve poslanike, ljude iz nevladinog sektora o donošenju tog zakona", rekao je Vesić.
  • građanin

    11.09.2023 10:12
    Vesić skuplja glasače
    @ljudsko pravo

    A kako ste dobili dozvolu za gradnju bez parcele 1/1?
    Molim?
    A mi koji smo sve uredno i po zakonu platili i dobili dozvole ispadosmo magarci?
  • ljudsko pravo

    21.08.2023 11:58
    Legalizovana kuca ali bez vode
    Naime vec neku godinu placam porez na kucu Klisa, Novi Sad, u kojoj nemogu da zivim jer nemam pravo na vodu posto smo svi 180 parcelica u suvlasnickim odnosima. Potrebna je parcelacija 1/1. Nikoga ne interesuje osim mene za tu grupnu parcelaciju kako dalje...samo neki uslovi novi i novi..voda je na metar ipo ispred kuce ispod asvalta eto nadam se...Bilo bih i vjse nego korektno ljudski. Ali me strah da mi ne kazu sada ne zivite tu a kako da zivim bez osnovnih uslova...?
  • Jasika

    18.07.2023 11:49
    Sramota! Oni koji vode ovu zemlju i kroje zakone svakim danom sve otvorenije i agresivnije govore ko su i šta su. Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija