Đedović razgovarala sa Hilom o saradnji SAD i Srbije u oblasti energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Кristoferom Hilom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i potencijalnim novim investicijama.
"Srbija i SAD su značajno unapredili ekonomsku saradnju u prethodnim godinama, a američke kompanije su među najvećim stranim investitorima u našoj zemlji. Proces energetske tranzicije, u kojem će Srbija raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta, povećanju učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu i diverzifikaciji snabdevanja energentima, prilika je i da našu saradnju u oblasti energetike podignemo na viši nivo", rekla je Đedović.
Ambasador Hil je pohvalio napore i vidljive rezultate Srbije u osnaživanju energetskog sektora u odnosu na rizike koje donosi energetska kriza, i dodao da su američke kompanije zainteresovane za ulaganje u tehnološki savremene energetske kapacitete u Srbiji, navodi se u saopštenju.
Đedović je ukazala na to da osim investicija koje realizuje država, unapređenjem zakonskog okvira Srbija želi i da stimuliše privatni sektor da više ulaže u obnovljive izvore energije, što će, ocenila je, doprineti većoj sigurnosti snabdevanja, privlačenju novih investicija, kao i boljoj zaštiti životne sredine.
 
Ona je rekla da je Srbija postavila jasne ciljeve i prioritete za razvoj energetskog sektora usvajanjem plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, zajedno sa usvojenim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i strateškim dokumentima čija izrada je u završnoj fazi.
 
"Stvaranjem stabilnog zakonskog okvira za nova ulaganja, posebno u oblasti OIE, težimo da privučemo investitore koje svojim iskustvom i tehnologijama mogu da doprinesu snažnijem energetskom sektoru Srbije. Paralelno razvijamo i Strategiju razvoja energetike za koju očekujemo da bude na javnoj raspravi na jesen", rekla je Đedović.
  • Kolonijalna uprava

    19.07.2023 08:15
    Prodaja EPS-a BlackRocku?
  • Bravo

    18.07.2023 22:49
    Strucnjaci za energetiku
  • Inace

    18.07.2023 22:19
    Dva strucnjaka za energetiku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija