Kako izgledaju Legijini dani u zatvoru - Uprava otkrila detalje sa izdržavanja kazne

Osuđenik Milorad Ulemek Legija prekinuo je štrajk glađu. Zajedno sa njim to su učinili i Miloš Simović i Dalibor Ristić.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija negirala je navode iz medija da su, uz Ulemeka, Simovića i Ristića, i ostali zatvorenici odbili da jedu hranu koja je spremljena u zatovru Zabela.

Prema njihovim rečima, sva osuđena lica smeštena su u svojim sobama u skladu sa Zakonom o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala i Pravilnikom o kućnom redu Posebnog odeljenja, "koji se u svojim odredbama podudara sa uredbama mnogih zatvorskih sistema u Evropi i svetu".

Iz uprave su saopštili i pojedine detalje iz života u zatvora osuđenog za atentat na premijer Zorana Đinđića. Kako su naveli, "zbog svog korektnog vladanja, poštovanja propisa i učestvovanja u realizaciji programa postupanja osuđeni Ulemek je do sada tri puta napredovao u tretmanu". Time uprava demantuje navode iz medija da Legija nije napredovao u tretmanu tokom izdržavanja kazne.
 
"U septembru 2022. godine i u februaru 2023. godine ovom osuđenom licu su dodeljena proširena prava koja se odnosi na veći broj telefonskih razgovora i na veći broj poseta. Konkretno, zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena. Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to duplo duže – u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka, tako da i u ovom delu uživa u proširenom pravu kako je i predviđeno zakonom", navode u upravu ističući da posete članova porodice Ulemeku traje dvostruko duže nego drugim osuđenicima kojima nisu odobrena proširena prava.
 
Osim toga, osuđenik zbog atentata na premijera, kao i ubistvo Ivana Stambolica, te pokušaja atentata na Vuka Draškovića, ima pravo na 16 telefonskih razgovora mesečno u trajanju do 15 minuta. Njemu je broj dozvoljenih telefonskih poziva četiri puta veći u odnosu na prethodni period.
 
Takođe, godinama unazad mu je omogućeno da tri puta dnevno boravi van sobe i to po dva sata napolju, dva sata u teretani i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. 
 
"Ono što je novo jeste da je osuđeno lice Ulemek od početka prošle godine i radno angažovano i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe tako da je i tom smislu došlo do napredovanja u tretmanu. Znači, ukoliko želi, osuđeni Ulemek može da boravi van sobe u kojoj je smešten sedam sati dnevno", dodaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija
 
Svakog meseca može da primi po jedan paketa, dok dva nedeljno može da kupuje u kantini. 
 
Svaki dan, objašnjavaju u upravi, Legija van sobe bude u društvu sa jednim, dva ili tri osuđenika, između ostalog i u čajnoj kuhinji koju drugi koristi, te iz tog razloga ukazuju da nema govora o njegovoj samoizolaciji i nehumanom tretmanu.
Ulemekovo vreme u zatvoru opisano je kao "strukturisano", od aprila ove godine jednom ili dva puta nedeljno pohađa specijalizovani Opšti kognitivno-bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške.
 
Osuđeni ubica je završio obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika i omogućeno mu je da svakodnevno, ukoliko želi, pohađa likovnu sekciju.
 
Sva proširena prava osuđenim licima u Posebnom odeljenju odobrava upravnik Zabele uz saglasnost predsednika Višeg suda u Beogradu. Sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i u svim drugim kazneno-popravnim ustanovama, imaju zdravstvenu zaštitu 24 sata dnevno.
  • zzz

    19.07.2023 19:07
    Verovali ili ne
    Srbiju će i po ovome pamtiti.i
  • Ugh

    19.07.2023 16:13
    Mnogo ovaj ima slobode sa obzirom zbog cega je u zatvoru..
  • kiza

    19.07.2023 16:06
    A ko plaća sve te bahanalije?
    Detetu za školu treba da platim knjige 16 hiljada dinara!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.