Memedović objasnio kako se "snalazio" za "Sasvim prirodno": Jedini način je bio da dam otkaz na RTS

Bivši novinar i urednik na RTS-u Jovan Memedović izjavio je da je ovu televizijsku kuću napustio zbog novousvojenog "Etičkog kodeksa".
Kako je naveo u Instagram objavi, ovaj kodeks dovodi u pitanje mogućnost rada za privatne produkcije i radnog odnosa u Javno servisu u isto vreme.
Objasnio je i da je trenutno u sred snimanja nove sezone "Potere", a da je u isto vreme u postprodukciji novih epizoda "Sasvim prirodno" - koje će se emitovati od septembra na istom programu u isto vreme.
"Prethodnih 30 godina se radilo drugačije i to je prosto tako. Sada, jedini način da RTS zadrži obe emisije i njihovu ogromnu gledanost bio je da ja dam otkaz. Emisija 'Sasvim prirodno' se ne može raditi u proizvodnji RTS-a, a procenjeno je i da 'Potera' ne bi bila ista ako bi na moje mesto voditelja morao da dođe neko drugi, ko nije zaposlen na RTS-u".
 
Memedović je dalje objasnio da je emisiju "Sasvim prirodno" osmislio dok je radio na RTS-u, a od urednika programa je tada dobio odgovor da Javni servis nema kapaciteta ni mogućnosti za proizvodnju takvog programa.
 
"Tako da sam se ja već više decenija 'snalazio' i za teme i za logistiku proizvodnje takvog programa i naravno za sponzore kojih nije uvek bilo. Tokom godina, isključivo sopstvenim radom sam uspeo RTS-u da ostavim stotine epizoda dokumentarnog programa koji će se gledati na toj istoj televiziji još mnogo godina posle mene".
 
Dodaje da je njegova plata na RTS-u u početku bila ulagana u produkciju, a nakon toga je zarada od sponzora dopunjavala njegovu platu "autora najgledanije emisije i najpopularnijeg TV lica".
 
"Za platu, ja sam ispred RTS-a bio autor i urednik emisije i zato je RTS uvek imao apsolutna prava na ceo materijal. Rukovodstvo je uvek videlo korist u tome što mene vide kao jednog od svojih najboljih, dodatno plaćaju privatne produkcije i time osiguravaju moj opstanak".
Napominje i da se emisija "Sasvim prirodno" ne može raditi u produkciji RTS-a.
 
"RTS nema snimatelja koji stoji na stend-baju i čeka da se uhvati medved u zamku u pola noći na Tari. Kako ljudi koji rade po smenama za prosečne ili male plate mogu da rade ono što ja i moja ekipa radimo. Sve je u redu, samo ne to da mi neko ko nikada nije proizveo ne dokumentarno putopisnu emisiju, nego bilo kakav TV program govori kako se to radi".
 
Memedović je za kraj demantovao pisanja pojedinih medija o tome da je tajna koliko košta sekunda u emisiji "Sasvim prirodno".
  • Liman

    19.07.2023 22:02
    Sta ovaj hoce
    Dok je muzao RTS, RTS je valjao
    Kako bre nije sramota,
    Nije mu smetalo sve lazi koje plasira RTS, sto je nacionalna televizija postala SNS televizija,
    Sto zvali opoziciju samo pred izbore i to samo zato sto moraju po zakonu.
    To mu nista nije smetalo
    ali kad su zavrnuli slavinu e to mu smeta
    Glumi velicinu
  • Zebra

    19.07.2023 21:55
    Čovek je legenda i jedan od retkih koji unosi malo svežine i normalnosti u medijski etar. Valjda će rts biti pametan da nastavi da placa za njegove emisije. Sem njega i SAT ništa drugo i ne gledan.
  • Vlada

    19.07.2023 21:52
    Bas vas zulja ovaj Memedovic. Jos od epizode kada je obilazio sela koja je otkupio Rio Tinto. Botine rade pun gas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f