Vučić: Ulaganja u vojsku ogromna, drugačije ne možemo da opstanemo, još više ćemo dati za dronove

Na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije danas je izvedeno pokazno gađanje iz novouvedenog naoružanja Vojske Srbije (VS) a vežbi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je rekao da je cilj današnjeg prikaza da se radi na unapređenju koordinacije i direktne veze između dronova i vatrenih položaja vojnih jedinica.
U obraćanju novinarima po završetku vežbe, Vučić je naveo da su u gađanju "što novim, što modernizovanim sredstvima" učestvovala 743 pripadnika VS. 
"Veoma sam zadovoljan i ocenjujem današnje gađanje sa 'vrlo dobro'. Veliki broj pripadnika VS nije imao kontakt sa takvim naoružanjem. Suština je da se vežba na uspostavljanju koordinacije dronova i naših vatrenih položaja, da jedinice na terenu brže reaguju i preciznije pogađaju mete", rekao je Vučić. 
 
Ocenio je da su ulaganja u VS "ogromna" i dodao da nadležni u VS "uče" iz iskustava rata u Ukrajini, posebno kada je u pitanju dejstvo raketne artilljerije.
 
"Naše je da se pripremamo, da budemo odvraćajući faktor. Ulaganja u vojsku su ogromna, drugačije ne možemo da opstanemo na ovom geopolitički trusnom području", rekao je predsednik. 
 
Najavio je "još veća" ulaganja u nabavku dronova iz inostranstva, ali i iz domaće namenske industrije.
 
"Pre kraja godine očekujemo dolazak kamikaza dronova iz inostranstva koje smo već platili. Ulagaćemo i u sopstvenu proizvodnju dronova naoružanih raketama i teškim bombama", kazao je Vučić.
U združenoj taktičkoj vežbi "Zajednički odgovor 2023" učestvovala su 743 pripadnika VS i 56 sredstava ratne tehnike a gađanju su prisustvovali i ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
Po ciljevima na zemlji iz vazduha su vođenim raketama "munja" dejstvovala dva modernizovana lovca-bombardera Orao kao i bespilotna letelica CH-95.  Prikazano je i dejstvo modernizovanih tenkova M-84 AS 1 i AS2 kao i besposadne platforme "Mali Miloš" a iz vozila "hamer" izvršeno je gađanje protivoklopnim raketama.
 
Na ciljeve na zemlji dejstvovano je i iz modernizovanih višecevnih bacača raketa Oganj, iz samohodnih haubica Gvozdika kao i iz samohodnih artiljerijsko-raketnih sistema PASARS.
  • Jogi Letač

    26.07.2023 09:52
    Za neupućene, Srbija i BiH su okružena članicama NATO. Kako to izgleda kad se sukobiš sa NATO-m, zna svako ko ima 30+ godina. Ovi komentatori, navijači, nek pitaju starije kako izgleda kada te zasipaju osiromašenim uranijumom, grafitnim bombama, tomahavcimka, sve iz vazduha, bez ulaska na teritoriju. A onih par MIG29 se čuvalo na sigurnim mestima, da bude za paradiranje posle.
  • Pljuc

    26.07.2023 08:30
    A kada dođe do sranja borbenih, hoće li i Vučićev sin, kao vaš i moj biti gurnut u vatru, ili će sa tatom da navija od pozadi?
  • Лиманац

    26.07.2023 08:30
    Живела Србија!
    Подршка наоружавању Војске Србије!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija