Stejt department: Korupcija u vrhu koči strane investicije na Balkanu,"skromno" poboljšanje u Srbiji

Sve države Zapadnog Balkana i dalje imaju problema sa korupcijom, što je prepreka direktnim stranim investicijama, ocenjeno je u izveštaju o Investicionoj klimi koji je objavio Stejt department.
Stejt department: Korupcija u vrhu koči strane investicije na Balkanu,"skromno" poboljšanje u Srbiji
Foto: Pixabay
Poslednjih godina investiciona klima u Srbiji je "skromno" poboljšana iako, kako se navodi, zabrinjava veliki politički uticaj na privredu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).
"Skromno" poboljšanje investicione klime u Srbiji podstaknuto je makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom, piše u dokumentu Stejt departmenta.
Ocenjuje se i da je privlačenje stranih investicija važan prioritet za vladu Srbije.
 
"Američki investitori su se generalno pozitivno odredili po pitanju poslovanja u Srbiji zbog strateške lokacije zemlje, dobro obrazovane radne snage koja govori engleski, kao zbog podsticaja za ulaganja i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i drugim ključnim tržištima", navodi se u izveštaju.
 
Kako se ukazuje, i dalje su izazovi u oblasti birokratskih kašnjenja, korupcije, i neefikasnom pravosuđu a zabrinjava i politički uticaj na privredu.
 
Sjedinjene Države i Srbija su 2021. godine potpisale Sporazum o podsticanju investicija koji je omogućio garantnu šemu za kreditiranje banaka malim i srednjim preduzećima.
 
Govoreći o Kosovu navodi se da su spor sa Beogradom i korupcija najveće prepreke za privlačenje invesktcija.
 
Takođe se navode i brojna sitna pitanja koja ograničavaju potencijal za privlačenje stranih direktnih investicija, uključujući ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, političko mešanje u privredu i pravosuđe, nepouzdano snabdevanje energijom, korupcija i slaba vladavina prava.
Korupcija je u Crnoj Gori najrasprostranjenija u sektoru javnih nabavki, dok složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture Bosne i Hercegovine (BiH) komplikuju ekonomsku klimu zemlje i odvraćaju strane investitore, navodi se u izveštaju. 
 
Vlada Severne Makedonije generalno sprovodi zakone, ali postoje brojni izveštaji o korumpiranim zvaničnicima.
  • Vera

    28.07.2023 18:05
    korupcija
    Jao, pa zar State department nema posla s korupcijom, malo većom i malo bliže, nego mora da se zamajava sa nekom tamo Srbijicom i ostalim balkanskim nedođijama? A ne bi bilo loše i da se, o istom trošku, pozabave i poslovima svog, takoreći, usvojenika i velikog potrošača njihovih najvažnijih proizvoda.,
  • Пеле

    28.07.2023 12:43
    Оно кад ти земља која је измислила корупцију и лобирање каже да ти је земља корумпирана.
  • Ralle

    28.07.2023 12:32
    Kako je lako ziveti po pravilima i po zakonu prilagodjenom potrebama naroda,kod nas samo okolo naokolo da se zaobidje normalno,prodace nas i pretvoriti u rudnike i koloniju..unistice sve..a oni su sigurno odabrali rajske zemlje gde ce ziveti sa svojom decom,disati cist vazduh i krckat nase milijarde..a mi ne moramo ni disati..vise im i nismo vazni..Novi Sad su nam zabetonirali,frusku goru polako unistavaju...mozda za bolje i nismo..cuti i trpi..kao da je srednji vek..pogledajte Sloveniju,zemlja po meri naroda,izabrana za najcistiju i najlepse zemlju sveta..a Vojvodina je uvek bila iza nje..
    Sta smo sada...kolonija..po meri nasih vlasnika...tugo nasa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija