Miščević: Srbija već dve i po godine potpuno spremna za otvaranje klastera tri

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je u pregovorima o pristupanju Srbije EU ostvaren napredak u više oblasti.

Ponovila je da je Srbija spremna za otvaranje klastera tri, kao i da radi na otvaranju klastera dva i pet.

"Najkonkrentije radimo na otvaranju klastera tri. Srbija je već dve i po godine potpuno spremna da otvori klaster tri i to pitanje pratimo kroz razgovore sa predstavnicima država članica da se politički uslovi sklope", rekla je Miščević na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.
Predstavljajući izveštaj vlade o pristupnim pregovorima sa EU od januara do juna 2023, Miščević je dodala da se paralelno radi i na otvaranju klastera dva i pet.
 
Prema rečima Miščević, osnovni cilj Srbije u prethodnom periodu bio je da pokaže napredak u svim oblastima sa posebnim akcentom na vladavini prava, a ocena napretka mogla se videti i u dokumentu koji šestomesečno objavljuje Evropska komisija, a koji je objavljen u maju ove godine.
 
"Želim da akcentujem da je Evropska komisija koja je nadležna da procenjuje ocenu napretka konstatovala napredak", rekla je Miščević.
 
Kao najbolji pokazatelj da je Srbija ostvarila napredak u najrazličitijim oblastima, Miščević je navela to što je  po prvi put počela da razgovara sa Evropskom komisijom o ispunjenosti prelaznih merila za poglavlje 23 i poglavlje 24.
 
Klaster tri obuhvata pregovaračka poglavlja informaciono društvo i mediji, oporezivanje, ekonomska i monetarna politika, socijalna politika i zapošljavanje, preduzetništvo i industrijska politika, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura, carinska unija.
 
Klaster dva obihvata poglavlja  o slobodnom kretanju robe, radnika, kapitala, pravu poslovnog nastanjivanja i slobodi pružanja usluga, pravu privrednih društava, zaštiti intelektualne svojine, politici konkurencije, finansijskim uslugama i zdravlju i zaštiti potrošača.
 
U klaster pet spadaju pregovaračka poglavlja poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja, ribarstvo, regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i finansijske i budžetske odredbe.
  • Aleksej

    04.08.2023 07:24
    Xexe
    Mi mozemo da otvorimo poglavlje 2 ili 3 ili 5 jedino ako ima recimo 120 poglavlja. :)

    Od 2000. pokusavamo da udjemo u EU i sada, 23 godine kasnije jos nismo ni blizu. Ko jos veruje da cemo ikad uci u EU taj je lud ili glup. A te price kako mi treba da se popravimo jer nismo dovoljno dobri - pogledajte samo Bugarsku ili Rumuniju, znaci nije to.

    Hvala zutima jer vise nemamo vize, to su bar uspeli da srede, a ovi napredni ce i to da zeznu izgleda.
  • Zoi

    03.08.2023 18:23
    Ha ha ha bolje se nemoj oglašavali. Ovako me posetio na još jednog političkog parazita. Stanje u državi sve lošije u svim segmentima u zdravstvu(lečenje sms) novinarstvu (zaključavanje novinara i napadanje onih koji nisu produžena ruka vlasti) ubistva, samoubistva, problem sa migrantima, gradi po BiH vratiće a u Srbiji nedostaju. Sklonite se iz vlasti, kakva Evropa možda dobijemo biznis režim ...
  • Realista

    03.08.2023 17:04
    Ma totalno smo spremni!
    Samo što EU još nije odlučila koji tip viza da nam uvede a SAD su nas stavile na listu država sa visokim rizikom za nezakonitu imigraciju... inače u svemu ostalom smo topčina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija