Načelnik inspekcije o čačanskom čipsu: Previdi se dešavaju, akrilamid se pojavi s vremena na vreme

Načelnik inspekcije za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Nenad Vujović izjavio je da je inspekcija u objektu čačanske kompanije "Chips Way".

Proizvođač će snositi određene posledice ukoliko se pronađe bilo šta što nije u skladu sa propisom, kaže on.

Vujović je za RTS rekao da je deo serije čipsa, koji je imao veći nivo kancerogene materije akrilamid od dozvoljenog i koji je bio upućen u Hrvatsku, uništen, a da je za ostatak serije zabranjena dalja upotreba i naređeno uništavanje.

"U našim kontrolama smo videli da postoji veza sa drugim lotovima, ispitujemo sve lotove u toj fabrici, a za te druge lotove koji imaju veze sa prvim smo zajedno sa subjektom preduzeli mere da se oni povuku iz prometa i da se uradi opoziv", rekao je on.
 
Upitan kako je došlo do previda, Vujović je rekao da je, prema prvim informacijama sa terena, to situacija koja se s vremena na vreme dešava, ali da inspekcija dobro prati situaciju sa akrilamidom i da ozbiljno pristupa kontroli.
 
"Tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi. Svake godine preko monitoringa široko pratimo ove proizvode i u svim slučajevima neke nesigurnosti preduzumamo određene mere", rekao je načelnik inspekcije.

Proizvođač čipsa iz Čačka, kako je naveo RTS, bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preduzeo uništenje svih čipsova iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka.

  • ceca

    05.08.2023 22:39
    jadan je ovaj načelnik
    Sve inspekcije su uglavnom korumpirane, ili nesavesno rade svoj posao, odnosno isključivo po nalogu funkcionera sa vlasti. Država nikada nije imala gore, nepismenije i nesavesnije inspektore. Zato imamo i kancerogen čips, jer inspektori stručno nisu dorasli poslu koji obavljaju.
  • R49

    05.08.2023 21:09
    NapreDNO kontrolisanje
    Akrilamid je izuzetno lukava supstanca. Kada krenu kontrole on se prikrije, a čim kontrola prođe, eto njega. Treba mu staviti soli na rep.
  • Pera

    05.08.2023 20:15
    Iz bivseg DDR-a
    Kako se prave virsle u Srbiji?
    Sav otpad,masnoca,kozice,usi,repovi,papci,soja i brasno se stave u Veeeeeliki kazan.

    To se kuva tri dana i tri noci bez prestanka uz intenzivno mesanje,kao krec.
    Kada se prohladi podeli se smesa na pola,pa u jednu polovinu se stavi so,a u drugu secer.
    Onda od slane smese punimo virsle a od slatke smese pravimo sladoled.
    Eto tako izgleda prehrambena industrija u voljenoj nam Srbijici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.