Ministarstvo: Naloženo da se uništi 880 pakovanja čipsa sa kancerogenom materijom

Poljoprivredna inspekcija je prilikom vanredne kontrole pogona kompanije "Chips Way" dala nalog da se uništi 880 pakovanja čipsa od 150 grama iz sporne serije sa povišenim nivoom akrilamida.
Ministarstvo: Naloženo da se uništi 880 pakovanja čipsa sa kancerogenom materijom
Foto: Pixabay
Inspekcija je naložila i dodatna ispitivanja svih ostalih lotova koji se mogu dovesti u vezu sa spornom serijom, a odmah su preduzete mere da se i oni povuku iz prometa i uradi opoziv, navodi Ministarstvo poljoprivrede.
"Odmah po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti. Prilikom kontrole je konstatovano da je sporna količina proizvoda koja je bila namenjena izvozu u Hrvatsku, tamo i uništena, a inspekcija je za preostale proizvode sa istim lotom zabranila dalju upotrebu i naložila uništavanje", kažu u Ministarstvu.
Dodaju da je regulativa u Srbiji kada je reč o akrilamidu, usaglašena sa propisima EU i propisuje iste dozvoljene nivoe te supstance.
 
"Poljoprivredna inspekcija će i u narednim danima nastaviti sa pojačanim kontrolama ove vrste proizvoda kako ovog, tako i ostalih proizvođača, uz redovne kontrole svih prehrambenih proizvoda sa ciljem da domaći potrošači budu sigurni u to da se u prometu nalaze isključivo bezbedni prehrambeni proizvodi", zaključuju u resornom ministarstvu.
  • Ђокица

    06.08.2023 21:06
    И баш пољопривредна инспекција јела чипс а грађани што су јели нек цркну ,па ко је одобрио продају без санитарног прегледа све у гулаг
  • proveriti kontrasmer

    06.08.2023 19:55
    svašta
    ako hoces zdravo ne jedi čips. Ako hočeš čips to je to.
    Svi stručnjaci tvrde daje čips kancerogen (pa i srpski).
  • B

    06.08.2023 16:02
    tragicno
    132kg je zarazeno, ostalo je kako treba???
    Kolika je dnevna proizvodnja?
    Prvih 15 minuta tog dana je sve zarazeno, ali je posle sve u redu???
    Inspekcija reaguje kao krizni menadzment kad inspekcija druge drzave odbije robu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.