Vučić i Brnabić o EKSPO 2027: "Beograd nećete moći da prepoznate, treba cela Srbija da radi za to"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić su predstavili plan projekta Srbija EKSPO 2027.
Kako je Brnabić na početku rekla, Srbija počinje ubrzano da se sprema za izložbu informacionih tehnologija EKSPO 2027, koja će se održati u Beogradu.

"Krenuli smo ubrzano da se pripremamo za EKSPO 2027, predstavićemo Srbiju kao zemlju novih tehnologija. Imamo pet fokusa, a najveći je na autonomnoj vožnji, tj. vozilima bez vozača. Izdali smo prvu dozvolu pre mesec dana i među prvih pet smo zemalja koje su to uradile", rekla je.

Dodala je da planiraju da u okviru EKSPA sva vozila budu bez vozača.
 
"Drugi fokus je Bio 4 kampus, a treći su naučno-tehnološki parkovi, nastavljamo sa izgradnjom, fokus je na Niš, Čačak i Kruševac. Četvrti fokus - nastavljamo da ulažemo u Kragujevac i peti fokus je razvoj veštačke inteligencije", navela je ona.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da "od danas sve merimo do 2027. godine".
 
"Trebaće nam mnogo dobrovoljaca, da cela Srbija radi za to. Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi", rekao je on.
 
Dodao je da se planira da u 28 gradova, posebno u Beogradu, uradiće se više od 200 fasada po gradu narednih godina kada je EKSPO u pitanju.
 
"Uvešćemo dekorativno svetlo, napraviti ih privlačnijim. Želimo da pozovemo sve ljude, stručnjake da nam pomognu u ogromnom poslu, jer 1. decembar 2026. moramo da dočekamo potpuno spremni, dakle sve moramo da završimo pre kraja 2026", rekao je.
 
Vučić je istakao da će ova izložba značiti "ogroman skok za ekonomiju Srbije i doprineti rastu".
Predsednik je pokazao mapu kako će izgledati deo gde će se nalaziti paviljoni za EKSPO 2027. 
 
"Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. godine", istakao je Vučić.
 
Dodao je da ugovori za Nacionalni stadion nisu još uvek potpisani i da su u toku pregovori. 
 
"Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi ona podrazumeva osam kilometara gradskih bulevara, petlju, planirani gasovod - toplovod i hladnovod", istakao je on.
 
Vučić je pokazao kako će izgledati i lokacija kod starog sajma.
 
"Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa Halom 1 da uradimo", rekao je Vučić.
 
Pokazao je i kako će izgledati i rekonstruisani železnički most, kao i vodotoranj, zgrada Pošte.

Komentari 131

  • Teča iz Kanade

    13.08.2023 07:53
    Kada vidim kinesku tablu znam da se spremio masno da laze!
  • xx

    12.08.2023 17:52
    Pišanje po narodu
    i još se hvale!
    Šta ima Srbija i Beograd od izložbe? Šta su ovi WEF influenceri ili predstavnici svog naroda? Koliko zarade a ne troška za reklamu, čega? Kakvo je ovo prodavanje zjala, šta ostaje od ekspa bilo kome nakon?? Još dugovi? Pod hitno zaustaviti.
  • NEKO

    12.08.2023 17:50
    ...
    Ne prepoznajemo mi odavno nasu Srbiju, jer vise i nije nasa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.