Od septembra u Beogradu besplatni udžbenici: Zašto je to privilegija najbogatijeg grada?

Đaci u Beogradu, gradu koji ima najveći prosek zarada, u septembru bi trebalo da dobiju besplatne udžbenike, a mlađa deca besplatna mesta u vrtićima.
Od septembra u Beogradu besplatni udžbenici: Zašto je to privilegija najbogatijeg grada?
Foto: Pixabay

U unutrašnjosti, gde su plate i skoro duplo manje, nema ni najave ovakvih mera. Stvara li se na taj način još veći socijalni jaz i kupuje li se tako socijalni mir pred izbore. Sagovornice N1 kažu i jedno i drugo, dok sistemske brige o deci zapravo nema.

"Ispostavilo se da je besplatno školovanje privilegija dece koja žive u Beogradu. A niko da se seti dece severno, istočno, zapadno i južno od Beograda", kaže Vesna Jerotijević (Čačak) iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

A u kom god smeru od Beograda da se krene, zarade su niže nego u glavnom gradu. Ako se krene ka severu, plate u Baču su, na primer, za oko 60 hiljada manje nego u Beogradu, dok građani Preševa zarađuju upola manje nego Beograđani.
 
"Ukoliko se takve mere hoće implementirati, onda bi trebalo to raditi na nivou cele Srbije, da se ostatak Srbije, van Beograda ne bi osećali kao građani drugog reda", naglašava Melanija Lojpur iz političke platforme Solidarnost..
 
Međutim, kako piše N1, život građanina drugog reda je život kakav mogu jedino da priušte. Jer, ako se pogleda za ekonomiste realniji parametar, medijalna zarada, ispostavlja se da radimo u proseku za nešto više od 63 hiljade, a u potrošačku korpu, i to minimalnu, nam ode skoro sav novac. I pošto u novčaniku za porodice iz unutrašnjosti ne ostaje novca za udžbenike, roditeljima i školama prostaje da se sami snađu.
Dugoročno, besplatni udžbenici ne bi trebalo da budu privilegija đaka pojedinih gradova, već bi država, iz budžeta koji punimo svi, svima trebalo i da ih kupi, poručuju iz Solidarnosti.
  • Vladimir

    16.08.2023 08:25
    @ G Pen
    I računi AP Vojvodine i gradova i opština i njihovih ustanova imaju račune koji počinju sa 840 i novac leže na njihove račune.
  • Sanja

    15.08.2023 23:00
    Plata u Beogradu
    60000 veća nego u unutrašnjosti??? Da li zaista neko veruje u to? U Beogradu većina nema 60000 platu.
  • Tanja

    15.08.2023 22:53
    Udžbenici
    I mojoj deci bi dobro došli besplatni udžbenici,kad već navode da je škola besplatna... A ja još otplaćujem kredit iz studentskih dana... Eh ironično što još uvek tražim posao u struci! Bedna zemljo moja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.