VIDEO, FOTO Završen 15. protest "Srbija protiv nasilja": Šetnja od Skupštine do Vlade i zvižduci

Petnaesti protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu je posle dva sata završen ispred Vlade Srbije.
VIDEO, FOTO Završen 15. protest "Srbija protiv nasilja": Šetnja od Skupštine do Vlade i zvižduci
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Građani su se u 19 časova okupili ispred Skupštine Srbije, a potom su krenuli u šetnju preko Terazija, pored zgrade Predsedništva, Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije.
Jedna od ključnih tema ovog protesta jeste verbalno i institucionalno nasilje u Bačkoj Palanci, gde građani više od nedelju dana protestuju nakon smrti trinaestogodišnjeg dečaka od strujnog udara iz neobezbeđenog kabla.
Studentkinja Emilija Milenković označila je u svom govoru na kraju protesta poručila da će, iako mnogo mladih odlazi iz zemlje, neki žele da ostanu i da se bore u Srbiji za demokratiju.
 
"Mladi se sve više iseljavaju, jer ne mogu da se zaposle bez partijske knjižice, i to svi znamo, ali oni o tome ćute. Moraju da botuju za SNS, da idu na raznorazne kontramitige, jer će im samo to obezbediti posaa i to je nasilje prema mladima u ovoj zemlji", rekla je.
 
Kolona građana stigla je do zgrade Vlade Srbije, gde su postavljene lutke u zatvorskim odelima.
 
Razvijeni su transparenti "Srbija protiv nasilja" i "Studenti protiv nasilja", a čuju se uzvici "Ostavka, pa robija".
 
Građani su u koloni, prolazeći pored zgrade Predsedništva uzvikivali "Odlazi, Vučiću".
 
Okupljeni su na početku protesta održali minut ćutanja za ubijene u Gradašcu, u Bosni i Hercegovini. 
 
Podsetimo, muškarac je 11. avgusta ubio bivšu suprugu i još dve osobe, a troje ranio.
 
  
Foto: Beta (Miloš Miškov)
 
Žrtva porodičnog nasilja Dušica Sremčević iz Kraljeva obratila se okupljenima ispred Skupštine Srbije i poručila predsedniku i premijerki da zapamte njeno lice jer je njen život u njihovim rukama.
 
Njoj je bivši muž ponovo pretio smrću nakon što je izašao iz zatvora u kom je proveo tri meseca jer ju je pretukao i ostavio bez svesti na ulici.
 
Meštanka Bačke Palanke Branislava Tatić je na protestu rekla da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je Bačka Palanka "srpski Bahmut", ali da nije našla za shodno, kao "ni predsednik Vučić, da u taj Bahmut pošalju vojsku da pomogne". 
 
"Ovde smo u ime nezadovoljnih, ogorčenih i ljutih građana opštine Bačka Palanka i svih njenih 14 sela. Direktan povod je smrt dečaka, 13 godina starog, stradalog od strujnog udara, a kao posledica pokidanih, neobezbeđenih kablova 31. jula posle nezapamćene oluje. Vredan, vedar, zdrav dečak, stradao je zbog nerada, nereda, neznanja, nezainterovanosti, neodgovornosti lokalnih moćnika koji su bili dužni da to spreče“, kazala je.
 
 
Građani nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Nasilje je kada sistem ne radi za narod", "RTS, Pink i Hepi prave divlje društvo" i "Naša borba je za demokratiju".
 
Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio-televizije Srbije.
 
Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.
  • Ja ipak

    13.08.2023 13:03
    Pitam zviždače: šta ćemo jesti, čime platiti struju, kupiti knjige i ogrev, patike deci, gorivo za kola, lekove za roditelje, lekove za bolesnu decu, čime platiti stanari u????? Jednom sam podržao taj 5.OKTOBAR PUN GLUPOSTI, više ne. Došli su još veći lopovi, bez ideja napredak, već nazadka. Njima cilj Milošević, vama Vučić. A Srbija ring! Povraćam i od vas i od Vučića!! Govna zamenjuju govna. A PRAVE LJUDE nikako ni da čujem, ni da ugledam. SRBIJI JE DOŠAO KRAJ! Kako okreneš!!!!!!!
  • 696

    13.08.2023 07:32
    @ Bole
    Slažem se s tobom, ali te molim opismeni se.
  • Sloba53

    13.08.2023 06:34
    Bez garancija da se neće ponoviti 6. oktobar i da se neće pojaviti iz mraka neki novi koštunica , protesti neće uspeti.
    U tom smislu dobro je da se Aleksić distancirao od Jeremića , mada bih voleo da se malo pomeri ulevo ka građanskoj opciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.