FOTO: U Beogradu srušena Stara štedionica iz 19. veka zbog gradnje stambeno-poslovnog kompleksa

Zgrada stare Gradske štedionice, izgrađene u 19. veku, koja se nalazila na uglu ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana u Beogradu, srušena je zbog planirane gradnje stambeno-poslovnog kompleksa.
Zgrada Nove Gradske štedionice iz 1929. godine, u Ulici Svetozara Markovića 43, izgrađena po projektu arhitekte Stevana Tobolara, srušena je nekoliko dana ranije, 20. avgusta ove godine.
Porušene zgrade bile su deo celine "Zapadni Vračar", upisane u evidenciju nepokretnosti koji uživaju zaštitu, a taj status prestao je da važi 25. decembra 2020. godine, navedeno je u lokacijskim uslovima koje je 12. jula ove godine izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove gradske uprave.
 
Narednih dana očekuje se i rušenje zgrade na broju 47 u Ulici Svetozara Markovića koja je izgrađena 1927. godine po projektu arhitekte Milana Zlokovića. 
  • nije samo sramota

    26.08.2023 16:25
    što ruše staru štedionicu
    takođe je i sramota što izvesne komentatori ne znaju kako se računa kada počinje vek? Da "#samokažem".

    https://static.astronomija.org.rs/kalendar/21.vek.htm
  • Fejza

    25.08.2023 19:24
    Gubimo status naroda
    Ne treba nam istorija ne treba nam kultura
    Sve na prodaju
    Tako nestaje narod.
  • /

    25.08.2023 15:33
    /
    ovi sto su za urbanizaciju su ujedno veliki srbi.
    kakvu istoriju i tradiciju mislite da prezentujete kada je porusite-balalajku verovatno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija