Laboratorija za kontrolu mleka otvarana više puta, ali još ne radi: Među problemima i fiskalne kase

Nacionalna laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka u Batajnici otvarana je više puta, ali još ne radi ono za šta je napravljena - da ispituje kvalitet ove namirnice na tržištu.
Laboratorija za kontrolu mleka otvarana više puta, ali još ne radi: Među problemima i fiskalne kase
Foto: Pixabay
Ona je, prema raznim najavama, opremljena još krajem 2015. godine.
 
Iako se u medijima nekoliko puta pisalo da je otvorena, obilazili su je političari, ali ona i dalje ne radi ono za šta je napravljena,
piše N1.
Jedno od poslednjih obećanja je ono ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, koja je u februaru ove godine, na sastanku dela poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom mleka, rekla da će laboratorija početi da radi – u najkraćem roku. Koji je taj najkraći rok - nije precizirano.
Novac u ovaj projekat, koji je trebalo da stočarima u Srbiji da realnu sliku kvaliteta mleka, uložila je Evropska unija i to 7,8 miliona evra, kao i Srbija, koja je iz budžeta izdvojila 3,6 miliona evra.
 
Zašto i dalje ne radi?
 
Nadležni su ranije kao jedan od vodećih problema da se otvori laboratorija navodili nedostatak radne snage, taj problem je u međuvremenu rešen, ali su se pojavili drugi - poput nedostatka fiskalne kase.
 
Ministarka Tanasković objasnila je da je Nacionalna laboratorija opremljena i spremna za rad, ali da je problem što nisu mogli da izdaju račune i da naplaćuju uslugu po zakonu – nisu imali fiskalnu kasu.
 
"Sada idemo u izmenu zakonodavnog okvira. Otvorili smo evidencioni račun u Trezoru, da mogu da naplaćuju. U narednih nekoliko meseci laboratorija će biti otvorena za tržište", najavila je Tanasković ponovo u aprilu ove godine.
 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je još u februaru 2019. godine, nakon obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Beogradu, da će "svi proizvođači mleka morati dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka".
 
Brnabić je tada izjavila da će analize biti besplatne, pri čemu će svaki proizvođač dobiti smernice o tome šta da preduzme ukoliko postoje odstupanja u kvalitetu njihovih proizvoda od evropskih standarda.
 
"To što Srbija ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište", rekla je.
  • Cocco

    28.08.2023 00:13
    Onomad, da l' 2003. ili 2004. u WC u Dunavskom paku, beše fiskalna kasa. Onomad! Pre 20 godina.
  • Ludovički

    27.08.2023 22:41
    NovoKradikalski raj
    Kad je u državi sve med i mleko jer se nalazi u zlatnom dobu, onda nema potrebe za kontrolom.
  • Čika

    27.08.2023 22:31
    Kad premijerka nešto obeća
    znamo da su u pitanju poluistine ili ono još gore od toga. Da sam religiozan rekao bih: Spasi nas Bože te pošasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.