Profesori i bivši ministar: Smernice Ministarstva prosvete su marketing, školska godina kao i pre

Predstojeća školska godina će biti kao i ranije, uprkos nedavnim smernicama Ministarstva prosvete za rad škola, ocenili su bivši ministar Srđan Verbić i profesor Aleksandar Baucal.
Profesori i bivši ministar: Smernice Ministarstva prosvete su marketing, školska godina kao i pre
Foto: FoNet (Ana Paunković)
Stav Verbića i Baucala podržala je predstavnica Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Vesna Vojvodić koja je ocenila da su te smernice rezultat "očekivanja javnog mnjenja" posle majskih masovnih ubistava i da predstavljaju neku vrstu "marketinškog pristupa".
Predstavnica Sindikata Nezavisnost Vesna Vojvodić je rekla da smernice Ministarstva predstavljaju sve suprotno od onoga što bi trebalo da bude, a da su nastavnici, umesto da budu rasterećeni i posvete se vaspitanju učenika, dobili vrlo jasno obaveštenje da svi obrazovni sadržaji i ishodi moraju da budu ostvareni, kao da prethodna školska godina nije prekinuta.
Ona je istakla da će u novoj školskoj godini nastavnici morati da nadoknade propuštene nastavne sadržaje pri čemu će morati da pričaju sa decom o važnim vrednostima demokratskog društva.
 
Vojvodić je rekla da će nastavnici svakoga dana morati sebe da uveravaju da sve to ima smisla i da oni sve to mogu da ostvare ili će dići ruke i uraditi samo onoliko koliko mogu.
 
Ministarstvo prosvete je 18. avgusta svim školama uputilo Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2023/2024. godini sa posebnim naglaskom na unapređenje vaspitnog rada sa učenicima. To je uradilo, kako je tada saopštilo, uzimajući u obzir posledice majskih ubistava, a kako bi se obezbedio kontinuitet u obrazovno-vaspitnom radu i dostizanje ciljeva obrazovanja i vaspitanja.
 
Na konferenciji u UGS "Nezavisnost" je ukazano da je nastavnicima ostavljen kratak rok da se upoznaju sa smernicama Ministarstva i za pripremu da ih sprovedu, a ocenjeno je da je "potreban čarobni štapić" da se to uradi u svim školama.
 
Verbić je ocenio da u sistemu ništa nije promenjeno i da je "najrealnije da predstojeća školska godina bude kao i prethodna", dok je Baucal kazao da ima škola koje su ranije same primenjivale ono što im je Ministarstvo nedavno uputilo.
 
Prema Baucalovim rečima, u većini škola će se raditi kao i ranije.
 
Na konferenciji je ocenjeno da u smernicama Ministarstava ima previše "opštih mesta" i da se odgovornost prebacuje na škole.
 
Na konferenciji su predstavljene preporuke za rad škola koje je pripremio Građanski savet za vanredne i krizne situacije pri Društvu za održivu budućnost - "Koraci".
 
Udruženje "Koraci" je u svojim smernicama za početak školske godine istaklo da je potrebno da Ministarstvo prosvete formira nekoliko mobilnih timova koji će pomagati nastavnicima kojima je potrebna pomoć za realizaciju smernica Ministarstva.
 
Naglašeno je da će značajan broj učenika i roditelja imati potrebu za dodatnom podrškom pa bi studenti završnih godina pedagogije i psihologije mogli da budu angažovani za to, a da im se takav angažman prizna kao stručna praksa.
 
Navedeno je da je neophodno da se poveća autonomija nastavnika i poboljša materijalni položaj prosvetnih radnika koji su potplaćeni, diskriminisani i zatrpani birokratskim poslovima.
 
Istaknuto je da čitav septembar treba iskoristiti za širi konsultativni proces koji bi uključivao direktore škola, stručne saradnike, nastavnike, roditelje, učenike i predstavnike ministarstava i stručnjake iz različitih oblasti.
Naglašeno je da prisustvo policajaca u svakoj školi nije rešenje za prevenciju i smanjenje nasilja i da bi novom sistematizacijom u Ministarstvu unutrašnjih poslova trebalo jasno definisati ulogu školskog policajca.
 
Zbog toga što je praksa pokazala da se saveti roditelja u školama samo formalno osnivaju i da su bez suštinskog uticaja, i da su roditelji su često neobavešteni o tome koja je svrha tih saveta, potrebno je da se kroz unapređenje zakonskih rešenja saveti roditelja obavežu da deluju u kriznim i vanrednim situacijiama, navelo je udruženje "Koraci". 
 
Predstavnik tog društva Marko Oljača je kazao da stručnjaci raznih oblasti već treću godinu izrađuju te preporuke i šalju Ministarstvu prosvete iz kojeg nikada nije bilo odgovora na to.
  • Marketing

    29.08.2023 09:36
    Nažalost, sve se svodi na marketing.
  • Petar

    29.08.2023 08:58
    Probisveti
    Mislim da je došlo poslednje vreme da prosvetari počnu da rade a ne da izmišljaju načine kako ništa nemože i ništa ne valja. Odgovornost je isključivo njihova i za to su plaćeni.
  • HM

    28.08.2023 20:26
    Zar
    Zar sada da se upru nastavnici da nadoknađuju ono što nije urađeno jer je prekinuta školska godina? Da li ste čuli za sažimanja i generalizaciju? Jeste li pomislili na globalizaciju nastavnih sadržaja i izbacivanje detalja koje niko neće pamtiti posle provere znanja? Da li poznajete fiziologiju i biologiju razvoja čoveka? Šta vam je blisko iz dečje psihologije. Knjige, braćo moja, knjige a ne zvona i praporce i srpske majke sa ""estrade" ili autostrade. A ovi što nipodištavaju rad nastavnika treba da se sete da su i nastavnici roditelji. Nema šta im nije jasno što se škole tiče. Nejasno je samo površnim roditeljima i ministarstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija