Državni data centar dobio sertifikat za pouzdanost čuvanja opreme i podataka

Državni data centar u Kragujevcu dobio je danas sertifikat nemačke kompanije "Tüvit" za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka.
Državni data centar dobio sertifikat za pouzdanost čuvanja opreme i podataka
Foto: Pixabay
To je saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije.
Kako se navodi o saopštenju, radi se o međunarodnom sertifikatu za klasu 4, prema standardu EN 50600.
Ministar Mihailo Jovanović izjavio je prilikom uručenja sertifikata u Beogradu da je to još još jedan pokazatelj da je Srbija uspela da se pozicionira kao regionalni lider u digitalnoj transformaciji, i da postane "jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope kada je u pitanju pouzdanost i sigurnost čuvanja podataka i opreme".
 
Prema njegovim rečima, taj sertifikat predstavlja veliko priznanje kako za Državni data centar, u kome se čuvaju podaci svih građana, privrede i komercijalnih korisnika, tako i za celu Srbiju.
 
"EN 50600 je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama. Za sada samo osam data centara u zemljama zapadne Evrope poseduje ovaj sertifikat za klasu 4, tako da je Državni data centar u Kragujevcu prvi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi", kazao je Jovanović.
 
Ministarstvo navodi da je "Tüvit" sertifikat prema standardu EN 50600 klase 4, potvrdio je da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najsavremenijim standardima, da posluje po najvišem nivou bezbednosti i upravljanju u slučaju rizika.
 
Kompanija "Tüvit"deo je "Tüv Nord grupe" i predstavlja nezavisnu agenciju za procenu standarda infrastrukture za IT usluge.
  • mp3

    29.08.2023 23:33
    Ne bih ja njima poverio na čuvanje ni kolekciju MP3 muzike za slušanje u autu, ali nažalost svi naši podaci su tamo... nadam se da bar prave kopije negde na drugi kraj kontinenta ili sveta, inače jao si ga nama kad tamo nešto "pukne", ode i staž i penzija kao da ih nikad nije bilo...
  • Zemlja čudesa

    29.08.2023 20:41
    Koja li će naivčina da poveri ovoj državi čuvanje svojih poverljivih podataka???
  • Nenad

    29.08.2023 20:05
    Glavno zaobiđeno?
    Koliko smo platili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f