Odbačena tužba izdavačke kuće "Klett" protiv Fondacije Alek Kavčić

Fondacija Alek Kavčić, koja učenicima osnovnih škola u Srbiji nudi besplatne udžbenike u digitalnom obliku, saopštila je da je Privredni sud u Beogradu odbacio još jednu tužbu izdavačke kuće "Klett".
Odbačena tužba izdavačke kuće "Klett" protiv Fondacije Alek Kavčić
Foto: 021.rs
Fondacija u saopštenju navodi da je "Klett" tražio odštetu od 3,66 miliona dinara zbog "obmanjujućeg oglašavanja", a da je Privredni sud tu tužbu odbacio kao neosnovanu.
Tužba "Kletta" odnosila se na sadržaje koje Fondacija Alek Kavčić objavljuje na svojim internet sajtovima i na društvenim mrežama, gde mogu da se preuzmu besplatni udžbenici za osnovnu školu u digitalnom obliku, "što je i bio razlog tužbe Kletta".
Fondacija navodi da je Privredni sud u Beogradu presudio da su tvrdnje tužioca neosnovane, da se posetioci sajta ni na koji način ne obmanjuju i da su im zaista dostupni besplatni udžbenici, kako je na sajtu i navedeno.
 
Osnivač Fondacije, Alek Kavčić, ocenio je da takva odluka suda jasno stavlja do znanja nemačkoj firmi "Klett" i drugim stranim izdavačima udžbenika u Srbiji, "ma koliko bili finansijski moćniji, ne mogu da rade šta hoće" u Srbiji.
 
Prema njegovim rečima, strane izdavačke kuće su, pod izgovorom "tržišne konkurencije" u prosvetni sistem Srbije uvele "korupciju na velika vrata".
 
Fondacija je u saopštenju podsetila da je u februaru ove godine Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio Kavčića za krivično delo po tužbi "Kletta" zbog "povrede poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti", a povodom njegove izjave da je ta izdavačka kuća "koruptivno delovala na nastavni kadar".
  • Хомер

    09.09.2023 12:56
    За "profesora"
    Професоре, мењали сте књиге, издаваче... а да пробате Кавчићеве књиге да набавите? Јесте то пробали? Још сте им толико небитни да за џабе радите против себе! Туго.
  • Radnik

    08.09.2023 09:37
    Zar nije osnovno obrazovanje besplatno.
  • Nikola

    08.09.2023 08:21
    X
    Nemojte se zaletati gospodo iz Fondacije. Na kraju vas čeka Vrhovni kasacioni sud koji će i te kako presudi u korist onih koji imaju para, odnosno onako kako im država naredi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.