FOTO Završena šetnja Parade ponosa: Da li smo blizu da se zakon konačno donese?

Šetnja u okviru Parade ponosa u Beogradu završena je oko 18.50h.
Učesnici su se vratili do parka Manjež gde je organizovana žurka.
 
Na ulicama Beograda je između 10.000 i 15.000 ljudi, procene su organizatora.
 
Dok su učesnici Povorke ponosa prolazili Nemanjinom ulicom, čula su se crkvena zvona Vaznensenjske crkve i a na ulici se oseća miris tamjana, javili su reporteri FoNeta sa terena.
 
Povorka se zaustavila na raskrsnici Nemanjine i Ulice kneza Miloša kod Vlade Srbije.
 
FoNet (Marko Dragoslavić)
 
Okupljeni su igrali u Nemanjinoj, a kada je muzika stala, sa kamiona je poručeno da se "u Vladi Srbije u jednoj od fioka pod ključem nalazi Zakon o istopolnim zajednicama".
 
Učesnici Prajda su počeli da lupaju u bubnjeve i duvaju u pištaljke kada su prolazili pored Skupštine grada Beograda i sedišta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.
 
FoNet (Ana Paunković)
 
Njih su, međutim, pozdravili građani iz pojedinih kancelarija, koji su istakli zastavu sa žutom patkom i LGBT zastavu.
 
"U Skupštini grada Beograda je homofobični Aleksandar Šapić, a sa druge je Skupština. Oni upravljaju našim životima. Ubeđuju nas da sistem nije zakazao, a mi u to ne verujemo. Živimo u Srbiji kojoj je nasilje svakodnevica", čulo se sa razglasa povorke. 
 
Foto: Beta (Amir Hamzagić)
 
Na Terazijama bio je razvijen transparent "Neću gej paradu u Beogradu - stop promociji LGBT i pedofilije u Srbiji - zauvek".
Kuma ovogodišnjeg Prajda Ida Prester je kao poklon učesnicima darovala venčanicu, kao simbol borbe.
 
"Da li smo blizu da se zakon konačno donese? Venčanicu imate, zovite me da vam pevam na svadbama", rekla je kuma Prajda.
 
Foto: Beta (Amir Hamzagić)
 
Ovime je svečano otvoren Prajd, nakon čega su učesnici krenuli u šetnju.
 
Okupljanje učesnika Parade ponosa počelo je u parku Manjež oko 16 sati, a centar grada kontrolisali su policija i žandarmerija.
 
FoNet (Ana Paunković)
 
Učesnici Prajda nosili su zastave duginih boja, zastavu EU i romsku zastavu sa točkom.
 
Foto: Beta (Amir Hamzagić)
 
Oni su nosili i transparente "I naša ljubav je važna", "Ljubav pobeđuje", "Mi gorimo, a Ana se češlja", "DA zahtevima zajednice".
Park je bio okićen šarenim balonima koji formiraju dugu, kao i zastavama koje simbolozuju različite delove zajednice - gejeve, lezbejke, trans osobe.
 
Foto: Beta (Amir Hamzagić)
 
Na Paradi su bili i političar i aktivista Natan Albahari, Dragana Rakić iz Demokratske stranke, profesorka Biljana Stojković, lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kao i Milica Đurđić, partnerka premijerke Brnabić.
 
Na Paradi je bio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.
 
Centar grada bio je blokiran jakim snagama policije i žandarmerije koje nisu dozvoljavali prolaz ni pešacima, preusmeravajući ih u sporedne ulice.
 
Foto: Beta (Amir Hamzagić)
 
Policija u opremi za razbijanje demonstracija postavila je metalne ograde u ulicama Nemanjinoj i Kralja Milana, u bočnim ulicama iz Birčaninove ka Nemanjinoj i delu Ulice kneza Miloša od Ministarstva spoljnih poslova do zgrade parlamenta.
 
Jake policijske snage okružile su na Bulevaru kralja Aleksandra nekoliko desetina građana koji se protive održavanju Parade ponosa, javio je reporter FoNeta sa terena.
 
Nekoliko desetina građana okupilo se u bliziji Glavne pošte, sa crkvenom ikonografijom, ikonama, molilo se i pevalo crkvene pesme. Po završetku šetnje, grupica ljudi obučenih u mantije krenula je ka Skupštini Srbije i kadila ulicu tamjanom.
 
Foto: Beta (Miloš Miškov)
 
Uprkos poruci gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da neće podržati Paradu ponosa ni na koji način, pa ni isticanjem LGBT zastave na zgradi Skupštine grada Beograda, odbornice i odbornici Zeleno-levog fronta (ZLF) istakli su LGBT zastavu na tu instituciju.
 
Šest boja koje predstavljaju zastavu ponosa LGBT zajednice osvetlile su, uoči današnje Parade ponosa u Beogradu, rezidenciju ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.
 
  • ...

    10.09.2023 16:38
    Zao mi je ako nekoga vredja, ali toliko je smesno sto su kadili ulicu..... Ali da se uzbiljimo. Da li su ti okadili prostorije Bjelivuka? Samo pitam
  • 1914

    10.09.2023 00:17
    Dušan
    09.09.2023 • 19:51
    Samo da neko kaže da smo rusofili i da je vučko rusofile. Pa mi smo ti američka kolonija. Evo ambasador dođe i kaže šta i kako.
    ----------------------------------------------

    Barem je covek dosao i rekao. Ima jedna, ili jedno, koje nosi stenograme u rusku ambasadu, bez da je iko to trazio.
  • - J -

    09.09.2023 23:51
    @Zoran
    A ko to kaže da treba da je se odreknete? Niko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.