Osude napada na Voštinića: Institucije hitno da reaguju, ovo je atak na sve aktiviste u Srbiji

Nakon što je Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta povređen u nedelju uveče u Kraljevu, kada ga je sa bicikla oborio automobil novosadskih tablica usledile su brojne reakcije.
Osude napada na Voštinića: Institucije hitno da reaguju, ovo je atak na sve aktiviste u Srbiji
Foto: 021.rs
Kako je rekao Vladan Slavković iz Lokalnog fronta, jednog od osnivača ovog pokreta je automobil najpre izgurao na bankinu, a zatim se okrenuo i vratio se da ga obori.
Policija je napadače privela, a Voštinić je zadobio povredu ramena i ruke.
LSV-Vojvođani: Vlast da objavi imena napadača
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) - Vojvođani osudila je napad na Voštinića i izrazila sumnju da napad nije slučajan, već da je povezan sa političkim aktivizmom. Pozvala je nadležne da "pod hitno utvrde sve detalje napada i o njima obaveste javnost".
 
"Insistiramo da vlasti objave imena napadača. Samo objavljivanje imena napadača može doprineti dovoljnoj pažnji ovog slučaja, a na taj način bi se smanjili izgledi za neke naredne napade", navode iz ove stranke.
 
U LSV-Vojvođani ističu da se izbori bliže i da "politička temperatura raste, te se može očekivati porast nasilja, ucena, brutalnosti i drugih režimskih, navijačkih i siledžijskih metoda, već dobro poznatih u našem društvu".
 
"Očito je da političke organizacije i udruženja moraju da se organizuju i tako suprotstave i zaštite od narastajućeg nasilja. Nasilje ne sme biti oružje koje nedemokratska vlast koristi u političkoj borbi", navodi LSV-Vojvođani.
 
Božović: Institucije hitno da reaguju, međunarodne organe ćemo obaveštavati o preduzetim radnjama
 
Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović navodi da napad na Voštinića zahteva "hitnu, oštru i beskompromisnu reakciju svih nadležnih institucija, pre svega tužilaštva koje ovom sramnom događaju mora prići na najozbiljniji mogući način".
 
"Svaka relativizacija ovog događaja, tretiranje ovog napada kao obične saobraćajne nezgode ili slični pokušaji da se njegova važnost umanji značiće podršku svima onima koji uzimaju zakon u svoje ruke i smatraju da je dozvoljeno i poželjno na ovaj način se obračunavati sa političkim protivnicima", navodi Božović.
 
Podseća da je Voštinić "jedan od najistaknutijih opozicionih aktivista u Srbiji i zbog toga će pažljivo pratiti reakcije nadležnih institucija i obaveštavati međunarodne organe o radnjama koje su preduzete".
 
Zajedno: Napad na Voštinića je napad na sve aktiviste u Srbiji
 
I novosadski odbor stranke Zajedno osudio je napad na Voštinića.
 
"Ovo je napad na sve aktiviste u Srbiji. Ovome se mora stati na put tako što ćemo se boriti jedni na druge protiv društva nasilja", naveli su iz Zajedno za Novi Sad.
 
Bravo: Nećemo ćutati i sedeti skrštenih ruku
 
Građanski pokret Bravo pružio je podršku Voštiniću i osudio napad na njega.
 
"Nećemo ćutati i sedeti skrštenih ruku. Naše prijatelje i saborce ćemo braniti uvek od svakog nasilja i zla koje dolazi iz naprednjačke kuhinje mržnje. Na vaše nasilje i mržnju mi odgovaramo zajedništvom i borbom", naveli su iz ovog pokreta.
SSP: Napad na Voštinića posledica svega što režim radi ne želeći da se bori protiv nasilja
 
Stranka slobode i pravde navodi da su Voštinićeve povrede direktna posledica "svega što ovaj režim radi i svega što ne radi, ne želeći da se bori protiv nasilja".
 
"Naprotiv, govor mržnje predstavnika vlasti usmeren protiv neistomišljenika, formiranje mafijaških grupa pod pokroviteljstvom države, promocija kriminalaca na televizijama koje koriste nacionalnu frekvenciju i medijima koje država finansira, prouzrokovali su spiralu nasilja kojoj se ne vidi kraj", navodi SSP.
 
Dodaju da je upravo novi dokaz za to i "divljački napad na Voštinića kome su nanesene teške telesne povrede".
 
"Stranka slobode i pravde zahteva od nadležnih da pod hitno procesuiraju počinioce napada kao i da javnost obaveste o njihovim motivima. Ukoliko to ne urade onda je jasno da se radi o politički motivisanom napadu kojim su pokušali da zastraše ili eliminišu jos jednog borca za pristojnu Srbiju", smatraju iz ove stranke.
 
Dodaju da Voštiniću žele brz oporavak i povratak njegovim aktivnostima "jer je Srbiji neophodan svaki čovek koji je spreman da se bori protiv ovog kriminalizovanog, bahatog i nestručnog režima".
  • BOT

    11.09.2023 10:08
    ZUTA BANDAAAA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija