Uvođenje suspenzije učenika: Korisna mera ili "nagradno odsustvo"?

Očekuje se da će od ove školske godine zaživeti nova pravila po kojima direktor škole može da donese odluku o suspenziji učenika do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.
Uvođenje suspenzije učenika: Korisna mera ili "nagradno odsustvo"?
Foto: 021.rs

Učenik bi, po ovim pravilima, mogao da bude udaljen sa nastave najkraće na pet dana, a najduže dok traje postupak, piše Politika.

Dok suspenzija traje, učenik, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik dužan je da se informiše o toku nastavnog procesa i da sadržaje programa nastave i učenja prati uz upotrebu nastavnog materijala koji je škola u obavezi da dostavi radi obezbeđivanja kontinuiteta u obrazovanju, definisano je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji će se uskoro naći pred poslanicima.

Dušan Kokot predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže za Politiku da ideja o suspenziji nije od juče, ali da donosioci odluka za to dugo nisu imali sluha.
 
"Sada je stavljena u zakonske okvire i to je u svakom slučaju korak u dobrom pravcu", ističe Kokot.
 
Ipak, ocenjuje da ovako kako je to predviđeno izmenama zakona nije najbolje rešenje. Još se ne zna da li su izostanci sa časova opravdani ili neopravdani dok traje suspenzija. Kako ukazuje Kokot, ne vidi se ni neka obavezna kazna koja bi došla nakon udaljavanja sa nastave.
 
"Nacrt zakona pažljivo biranim rečima kaže da je škola ta koja je u obavezi da materijale pošalje. Ko je škola - direktor, predsednik školskog odbora, obrazovni sistem, ministarstvo? To će da funkcioniše tako što će po nalogu direktora svaki predmetni nastavnik koji tom suspendovanom učeniku predaje morati da radi, ali taj dodatni rad ne može da bude besplatan. A mislim da nigde neće biti upsian kao dodatni rad, iako to u suštini jeste, jer će nastavnici posle održanih časova morati da šalju obrazovne materijale koje sami treba da pripreme i napišu suspendovanom učeniku", objašnjava Kokot za Politiku.
 
Kako kaže, dato rešenje će se teško primenjivati, više je "mrtvo pravo - da pošaljemo učenika na nagradno odsustvo".
 
"Sad kad postoji zakonsko rešenje suspenzija može da se problikuje i dobije namenu, a uveren sam da bi u tom slučaju vrlo brzo nekoliko puta sprovedena ova mera dovela do toga da u školama više ne bude razloga za suspenziju", zaključuje.
 
Da udaljavanje učenika s nastave rešenjem direktora škole ne može da se smatra kao nagrada, tvrdi za Politiku predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov. Ocenjuje da je to tako zbog velikog broja izostanaka koji mogu da rezultiraju i razrednim ispitom.
 
"Uvođenje suspenzije kao alata jeste baš velika novina u našem obrazovanju i mislim da je zbog toga odlučeno da đak može biti udaljen s nastave pet dana, što je minimum. Mogućnost suspenzije odnosi se na učenike koji su počinili najteže povrede obaveze ili zabrane, a upravo u tim slučajevima rok za završenje vaspitno-disciplinskog postupka skraćen je sa 30 na maksimalno 20 dana od pokretanja. Toliko i suspenzija može da traje. Došli smo do iznenađujuće promene na bolje i sad ćemo da kukamo da će nam biti dodatna obaveza što suspendovanom učeniku treba da šaljemo nastavne materijale? Možemo da lamentiramo nad našom sudbinom da smo preopterećeni, ali možemo i da pogledamo iz objektivnog ugla, ne da se ponašamo po modelu 'ne mogu toliko malo da me plate, koliko malo mogu da radim'", naglašava Markov.
Kako kaže, obaveza je nastavnika da uradi pripremu za svaki čas, a većina je već ima u elektronskoj formi. Ne vidi, dodaje, zašto je problem da se suspendovanom učeniku imejlom pošalje šta se radilo na času s kog je đak izostao. 
 
Zaključuje da u okviru četrdesetočasovne radne nedelje svaki nastavnik može da odvoji još desetak minuta da napiše u tezama, ako već nema spremno, na šta učenik treba da obrati pažnju i da mu to pošalje u dva klika.
  • Maja

    14.09.2023 07:02
    Treba
    To je najveća kazna roditeljima, da nema ko da im čuva čeda, da moraju s njima da provode vreme, pored udaranja po džepu. I kazneni prostor - napolje sa časa kad ometaš, nek ih čuva pandur, ionako ničemu ne služe po hodnicima + neopravdan. Uvek kolo vode loši đaci, njima se svi bave, to treba okrenuti. Mada... nema ko da reformiše, a ni sprovede mere, a ni volje nigde. Proš'o voz
  • Aleksej

    14.09.2023 07:00
    Srbistan
    To u nekom normalnijem svetu moze da bude kazna, ali kod nas je sve izokrenuto, i gilipteri ce jedva docekati.

    Oni videli na americkim filmovima, pa misle tako cemo i mi.
  • oldtimer

    13.09.2023 22:24
    Sve je drukčije
    Ja sam išao u školu u Titovoj Jugoslaviji. Problematičnih učenika u mojoj školi skoro da nije ni bilo. Učitelji i profesori su bili poštovani i imali veliki autoritet. Kućno vaspitanje nije bila nepoznata kategorija. Istini za volju tada celularci nisu postojali, a ni društvene mreže. Televizija nije bila prisutna u svim kućama, a radio je bio car. Znalo se ko kosi, a ko vodu nosi. Danas je sve zbrkano uključujući i decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.