Za Hram Svetog Save iz budžetske rezerve još dva miliona evra

Vlada Srbije odlučila je na sednici održanoj u četvrtak, 14. septembra da Srpskoj pravoslavnoj crkvi iz budžetske rezerve dodeli 4,5 miliona evra, što je oko 531 milion dinara.
Za Hram Svetog Save iz budžetske rezerve još dva miliona evra
Foto: 021.rs
Od tog iznosa najviše će otići za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save - oko dva miliona evra (oko 236 miliona dinara).
Još 118 miliona dinara ili oko milion evra odvojeno je za Srpsku pravoslavnu Eparhiju temišvarsku u Temišvaru.
Kako je objavljeno u Službenom glasniku, isti iznos biće dotiran Eparhiji budimskoj u Sentandreji, dok je 59 miliona dinara ili oko pola miliona evra opredeljeno za Srpsku pravoslavnu Eparhiju zapadnoevropsku u Parizu.
 
Vlada Srbije na istoj sednici dodelila je i 17,7 miliona dinara iz rezerve Beogradskoj nadbiskupiji za realizaciju nastavak obnove  kompleksa "Marijanum" Katedrale uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu.
 
Poslednju dotaciju iz budžetske rezerve SPC je dobila u junu ove godine, kada je dobila 472 miliona dinara za gradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.
 
Proteklih godina Vlada Srbije redovno je iz budžetske rezerve prebacivala po nekoliko miliona evra Generalnom sekretarijatu, koji je potom taj novac donirao SPC-u.
 
Prošle godine je na ovaj način dato 600 miliona dinara (5,1 milion evra).
 
Koliko je do sada dato za izgradnju Hrama Svetog Save nije potpuno poznato, a mediji su prateći odluke iz Službenog glasnika od 2017. godine do kraja 2022. godine izračunali da je samo u tom periodu izdvojeno 68 miliona evra. 
Treba podesetiti da je predsednik Aleksandar Vučić u avgustu 2020. godine izjavio da je država u prethodne tri godine uložila 43 miliona evra u izgradnju Hrama Svetog Save. Tom prilikom Vučić je najavio da će pre kraja oktobra te godine biti završeni radovi u Hramu. 
 
Međutim, to nije bio slučaj i donacije su usledile i 2021. i 2022. godine, kao i sada u 2023. godini, tako da sa poslednjim transferom, građane Srbije je gradnja ovog verskog objekta koštala više od 72 miliona evra. 
 
Uz to, povremeno građani za Hram plaćaju i preko doplatne markice Pošte. 
  • 420

    18.09.2023 17:27
    neka nam je svima srecna nova inekcija parizer-drzave u $P¢!
    Glodji parizer sirotiljo, popovima trebaju nova kola i telefoni za redovan kontakt sa svevisnjim, da nam sacuva tamo mesto u tzv ''carstvu nebeskome''
  • cukimišuru

    18.09.2023 17:00
    samo još nisu uveli da svakom skinu 50e od plate i daju crkvi
    pa dokle više dajete naše pare a nikog ne pitate sramota
  • Joca

    18.09.2023 16:57
    Oni pare gledaju preko miliona, a mi se stiskamo za stotine... Tako i treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.