Vraćaju se mere protiv kovida: Obavezne maske u zdravstvenim ustanovama, testiranje pacijenata...

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova.
Vraćaju se mere protiv kovida: Obavezne maske u zdravstvenim ustanovama, testiranje pacijenata...
Foto: Pixabay

Jedna od donetih preporuka je i obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, saopšteno je iz instituta "Batut".

Određeno je obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama
 
Uvedena je i zabrana poseta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.
 
Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana naprave procenu epidemiološke situacije i daju predlog mera, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju.
 
U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida, Radna grupa je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje. 
Broj obolelih od novog soja korona virusa u Srbiji je znatno porastao, a u zdravstvenim ustanovama u kojima građani mogu da se testiraju su sve veće gužve.
 
Institut za onkologiju i radiologiju Srbije od petka je ponovo zabranio posete toj ustanovi zbog porasta broja obolelih od korona virusa. Neophodno je nošenje maski, kao i PCR test za one koji se primaju na bolničko lečenje. 

Komentari 40

  • Novosadjanin

    21.09.2023 06:05
    Stoka je pametnja
    Nama ce neki kriminalac da naredjuje mesto zabrani svu sumnjivu robu iz uvoza.Narod da se organizuje kakva medjunarodna medic org. Sve kriminalac dr Smrt takvima verujete a imamo krimose koji nas lece.
  • AngryMan

    21.09.2023 05:39
    Pa kako to opet isto sranje kad se svi vracaju sa mora!!???KAKO TO!??? DAJTE MAJKU MU POLJUBIM ODFAKUJTE VISE!!!PTICE NA GRANI VAS ZNAJU!!!JA GRCAM DUGOVE I IZVRSITELJE ZBOG JEBEN.H MERA DRZAVE OD PEOSLOG PUTA!!!I KOGA BRIGA!!!
  • Sandra

    21.09.2023 05:25
    Da
    Al je narod biljka cudnovata...Ko vas tera da nosite maske? Ko vas tera da se vakcinisete? Mnogi nisu, pa sad ljubicicu odozdo mirisu. Lepo je covek rekao, on ne veze pojas u kolima i nista mu nije. Eno zena sa simsa prala prozore( visoko nesto, ne secam se) nista joj bilo nije. Samo nemojte kad obolite od korone, kad se ozledite zbog nevezanog pojasa, kad padnete sa zgrade ako prezivite da tad slusate dr i idete kod njih, nego cekajte, doci ce sudnji dan, izes zivot i svoj i neciji. Ionako zivimo u zemlji "PA STA".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.