Afrička kuga svinja potvrđena na 2.337 gazdinstava u Srbiji: Kako će to uticati na cenu mesa?

Afrička kuga svinja potvrđena je u 2.337 gazdinstava u Srbiji na teritoriji 48 opština u 15 upravnih okruga, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Afrička kuga svinja potvrđena na 2.337 gazdinstava u Srbiji: Kako će to uticati na cenu mesa?
Foto: Pixabay
Po okruzima, ukupno je potvrđeno 4.348 slučajeva kuge u Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom, Južnobačkom, Mačvanskom, Pirotskom i u Beogradu.
Urađena je eutanazija 54.243 svinje, sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom u zaraženim gazdinstvima.
Proizvođači svinja o novom poskupljenju mesa
 
Proizvođači svinja se nalaze u nezavidnoj situaciji, jer im je afrička kuga svinja nanela veliku štetu, te je izvesno da će svinjsko meso poskupeti, izjavili su farmer iz Kačareva Predrag Marčetić i farmer iz Kraljeva Zoran Milićević.
 
U kojoj meri će to biti, znaće se nakon sezone klanja u narednim mesecima, rekli su oni za Tanjug i ukazali da su cene svinjskog mesa skočile i u Evropi.
 
Milićević je rekao da je problem u tome što je eutanazirano mnogo zdravih svinja koje su se našle u zaraženom području.
 
"Problem je što je mnogo zdravih svinja eutanazirano, a nije iskorišćeno, iako je to meso bezbedno za ishranu. Nažalost 90 odsto zdravih svinja je eutanazirano, a moglo je da se iskoristi. Mi smo izašli sa predlogom da Vlada otkupi to za robne rezeverve, jer sada ćemo morati da uvozimo svinje, a pitanje je odakle", rekao je Milićević za Tanjug.
 
Cena svinjskog mesa u Evropi skočila je sa 2,7 na 3,7 evra po kilogramu, dodaje on, i vrlo je izvesno da će biti i veća.
 
Marčetić ističe da on nije imao bolest na svojoj farmi, ali da se ponašao u skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i smanjio proizvodnju, kako bi se smanjila populacija svinja.
 
"Ja sam spao na 50 odsto proizvodnje. Preporuka je bila da smanjimo proizvodnju, a ja se ponašam u skladu sa tim merama. Dodatni problem je taj što ja ne mogu da prodajem moju prasad, mora da dođe veterinar i uradi analize krvi, a rizik je da mi on donese bolest. Meni je dnevna potreba hrane za svinje oko 20.000 dinara, to je ogroman trošak, a ništa ne proizvodimo", rekao je Marčetić.
 
On je ocenio da država ne može mnogo da pomogne, i da "država nije donela ovu bolest", ali da može da pomogne.
  • Dragana B

    21.09.2023 18:51
    Svinjska kuga i trziste
    Svinjska kuga..?Nece se svinjetina jesti i peci za slave ,rodjendane i Novu god?!Mozda je nece ni biti ,ili ce cene biti "nabildovane " nudeci nam istu, kao zdravu?
    Kuga nas "pokrstava ishranom ,u muslimane????"Jarici i ovce ce se ipak vrteti na raznju i po neki vo, za svadbe i veselja!Prezivecemo mi Srbi,sta sve nismo,pa i tu kugu !???
  • Sale

    21.09.2023 15:38
    Parizer
    Ma samo daj Vučkov parizer šta će nam meso.
  • Ssy

    21.09.2023 07:08
    Parizer forever
    Manje svinjetine, manje holesterola, zdraviji narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.