Petković: Imamo dokaze da su Srbi mučki i hladnokrvno ubijeni

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti na konferenciji za medije povodom događaja u Banjskoj.
"Pre svega, sazvao sam ovu konferenciju kako bih sve obavestio zašto je Euleks bio odbijen od strane kosovske policije da učestvuje u istražnim operacijama u mestu Banjska nakon tragičnih događaja od pre neki dan. I zašto sada svi ćute, zašto niko, sem predsednika Aleksandra Vučića ne govori o tome da je Kosovska policija bila ta koja je sama obezbeđivala mesto koje je i sama istraživala, a pritom nije dozvolila Euleksu da učestvuje u istražnim radnjama i skupljanju dokaza. Zašto se Euleks nije oglasio i objasnio zašto im Kosovska policija nije dozvolila da rade ono što im je obaveza", rekao je Petković i dodao:
 
"Euleks nije učestvovao samo zbog toga jer je Kosovska policija želela da sakrije određene dokaze i da sakrije istinu, a ta istina glasi da su Srbi hladnokrvno, mučki i brutalno ubijeni od strane Kosovske policije i to svi treba da znaju. To je trebalo da se sakrije od Euleksa i jedne objektivne nezavisne istrage, profesionalne pre svega".
On je kazao i da su srpski organi došli do određenih, veoma bitnih, informacija i dokaza o događajima u Banjskoj.
"Republika Srbija je došla do pouzdanih informacija, dokaza, fotografija i živih reči zaštićenih svedoka šta se zapravo dešavalo 24. septembra, reč je o živim iskazima, koji su dodatno potvrđeni na poligrafu da je Bojan Mijailović, otac dvoje dece od šest godina i devet meseci, suprug, sin, da je hladnokrvno i mučki ubijen nakon što je lakše bio ranjen, pao na zemlju i predao se. On je tako bespomoćan ubijen, overen u glavu od strane Kosovske policije", rekao je Petković.
 
Direktor Kancelarije za KiM ističe i da Priština krije tela ubijenih Srba.
 
"Imamo sve dokaze, imamo zaštićene svedoke, oni su spremni i da identifikuju sve one Albance ubice koji su učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u mestu Banjska. Zato je od ključne važnosti naš zahtev da nezavisna međunarodna komisija i eksperti zajedno sa srpskim patolozima pogledaju tela i izvrše obdukciju. Evo već je četvrti dan, a Priština krije tela ubijenih Srba. Posebno nam je važno da pogledamo tela i Bojana i Igora, jer će da se vide rane koje jasno pokazuju kako su oni bili ubijeni, a bili su ubijeni iz neposredne blizine kada su se predali. Reč je o građanima Srbije koji su stradali - i Bojanu i Igoru i Stefanu. Ako pogledate iz Kurtijeve vizure, reč je o brutalnom ubijanju građana za koje i Kurti smatra da su njegovi građani. Toliko o njegovoj demokratiji", kazao je on.
 
Petković kaže i da Priština sve vreme pokušava da sakrije dokaze.
 
Direktor Kancelarije za KiM kaže i da prištinska strana nastavlja da maltretira porodice ubijenih Srba.
 
"Četiri dana pokušavaju da sakriju tela. Sve vreme sam bio u kontaktu sa porodicama ubijenih Srba, Lajčakom i njegovim timom. Bilo je reči da će predati tela porodicama, nisu učinili, pa je došla informacija da je Tužilaštvo u Prištini protiv toga da se uzme DNK, pa traže da porodica Igora Milenkovića da DNK uzorak, i da deca daju uzorke. Naravno da se majka nije saglasila da joj dodatno maltretiraju decu upravo oni koji su ubili oca".
 
Direktor Kancelarije za KiM ističe da je u redovima Kosovske policije bilo i "profesionalnih ubica".
 
Petković ističe i da je jedini zahtev Beograda u poslednjih godinu dana da KFOR bude prisutan na severu KiM, da se povuče Kosovska policija jer "ona nema šta da po Briselskom sporazumu traži na Severu" i "građani je vide isključivo kao okupacionu snagu".
Direktor Kancelarije za KiM je kazao i da će se istina otkriti.
 
"Prvo su govorili da će obdukciju izvršiti u Prištini pre dva dana i onda juče ujutru dobijamo saznanja da obdukcija nije obavljena, a kada smo tražili zahtev da učestvujemo, dobijamo da su uradili - onda su to smandrljali i ko zna kakve dokaze sklonili sa tela. Stvari će se odvijati iz dana u dan, iako smo bili u šoku utvrdiće se istina i od toga nećemo odstupiti", rekao je on.
 
Na pitanje novinara da li je Lajčak pitao što je bilo barikada uopšte, Petković je odgovorio:
 
"Nije me Lajčak pitao za barikade, to je ono što je bilo opštepoznato od prvog dana i predsednik Aleksandar Vučić uveče kada se obratio ispričao je sve ono do čega smo došli i saznanja koje smo imali. Ovo nije prvi put da lokalni Srbi postavljaju barikade jer su i to lagali. Svi su lokalni Srbi, koji žive u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, gde žive sa svojim porodicama, gde su im grobovi predaka, gde im deca idu u školu, gde su se ženili, gde su Srbi mirno živeli dok Kurti nije poslao Kosovsku policiju da maltretira Srbe. Dugo smo upozoravali, ali očigledno nema ko da čuje", zaključio je Petković.
  • Sremac

    29.09.2023 10:51
    Ko su ovi idioti koji pišu podrugljive komentare na činjenicu koju je ovaj Petković izneo ?
    A to je da je Srbin otac dvoje dece na praktično u svom selu pošto se predao overen u glavu od strane Kosovskog policajca. Pa ovo je katastrofalan zločin ! A i drugi Srbin isto tako ubijen kad se predao.
    Ovaj zločin država Srbija mora da istera na videlo ! Nikakav razgovor i tema više za Srbiju ne sme da postoji sa Kurtijem dok ne isporuči pravdi ubice 2 Srba koji su se predali ! Ovo je i suviše veliki zločin, jer ga je počinila policija, da se nebi isteralo na čistac kao prioritet za Srbiju.
  • Vojvodjanke

    29.09.2023 09:14
    Dobar đak
    "Pre svega, sazvao sam ovu konferenciju kako bih sve obavestio zašto je Euleks bio odbijen od strane kosovske policije da učestvuje u istražnim operacijama u mestu Banjska nakon tragičnih događaja od pre neki dan.

    Misija Eulex na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije koje je sprovela Kosovska policija 24. septembra, posle incidenta u selu Banjska.

    Ovaj laže a da ne trepne Vučičeva škola !!!!!
  • milicica

    28.09.2023 23:15
    hej hej
    Rekao je za dvojicu sa snajperima ali vi ko Kurti jednom izrecena laz postaje istina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.