Vučić: Vojska neće ući na Kosovo, Srbija ne želi rat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom.

Vučić je za Fajnenšel Tajms dodao da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije, prenosi N1.

"Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat", naveo je Vučić u izjavi za Fajnenšel tajms, a prenosi Sputnjik Srbija.

On je dodao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.
 
"Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000", naveo je Vučić.
 
Poručio je da je "čista laž" da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju.
 
"Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije", naveo je Vučić.
 
Podsetimo, Vlada Kosova je saopštila da sa pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu linije sa Kosovom.
 
U saopštenju se dodaje da su pokreti srpske vojske vršeni iz tri različita pravca.
 
Evropska unija je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije ka Kosovu, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
 
"Raspoređivanje vojske duž prelaza je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Snage treba da se povuku", izjavio je Borelj grupi novinara iz međunarodnih medija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

I Sjedinjene Američke Države su se oglasile nedavno rekavši da nadgledaju pomeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom i pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske, gde je 24. septembra ubijen pripadnik Policije Kosova.

Komentari 68

  • mrva

    04.10.2023 18:16
    ahahahahaa odlucio psiho tako jel? posto je imao opcije!?! ahahah
    najgluplji narod ikada
  • *

    04.10.2023 10:00
    Ilija
    01.10.2023 • 06:41
    Ovaj više ne zna kome je šta obećao i koga je slagao.

    Zna, brt. To je u njegovom slučaju kristalno jasno: svima sve obećao i sve slagao. Nije fizički sposoban da izrekne istinu. Nije uopšte šala! Taj kad kaže "dobar dan", znaš da je napolju mrkla noć u kojoj besni superćelijska oluja sekira.
  • Ogi

    03.10.2023 19:17
    Ali sve radis da ga ponovo izazoves
    Mi se ne secamo izgleda kako smo prosli proslog puta sa bombardovanjem
    Ovi sto zagovaraju da tamo upada vojska, a sede u kucama, neka se slobodno prijave u vojsku i krenu kao pesadija tamo
    Cime misle da se bore, prackama
    Pa u kakvom stanju je nasa vojska, preorali bi nas za 2 sata
    Tako da vi sto to zagovarate nemojte ratovati sa tuđim životima, to smo vec gledali, upravo od ovih na vlasti
    Dok su slali ljude na Vukovar i Tenje oni su isli u Grcku na more

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.