Šesti oktobar: Propuštena šansa ili preuveličana priča?

Šesti oktobar. Simbolično, podseća na sve dane posle "petooktobarske revolucije" koji, uprkos velikim očekivanjima, nisu doneli sistemske, institucionalne, političke i društvene promene.
Sociološkinja Vesna Pešić, jedan od aktera petooktobarskih protesta i student Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić ocenili su da je priča oko 6. oktobra preuveličana.
 
Navode da se dan pre nije dogodila revolucija i podsećaju da su mnogi ostaci Miloševićevog režima ostali na svojim pozicijama dosta dugo nakon petooktobarskog protesta, piše N1.
 
"Ove 23 godine su veoma različite. Moram da kažem da 6. oktobar koji se pominje, nije se desio zbog toga što su učesnici mislili da su napravili nekakvu revoluciju, ali to nije bila revolucija. Mi smo se tada složili da Koštunica ima najmanje negativnih poena, uključujući i Zorana Đinđića, koji je bio organizator 5. oktobra. Smatralo se da Koštunica ima najviše šansi da konkuriše Miloševiću. I sada je slična situacija kao što je bilo tada. Predsednik Vučić je uzeo svu vlast u svoje ruke“, kazala je Pešić.
Ocenjuje da su mnogi građani u našoj zemlji zaboravili u kakvom smo stanju bili pre 5. oktobra.
 
"Mi smo sipali iz kanti i flaša benzin, nije bilo grejanja i nije bilo penzija“, podsetila je Vesna Pešić.
 
Navela je da je stanje posle pada Miloševića u zemlji počelo brzo da se popravlja, a da je najveća promena bila što nisu postojala politička ubistva.
 
"Koštunica nije dozvolio nikakve radikalne promene. Smatrao je da treba da se zadrže svi Miloševićevi zakoni i da se ništa ne menja, a podsetiću da nije hteo da smeni i Radomira Markovića, koji je posle toga osuđen na 40 godina“, priseća se Pešić.
 
Komentarišući sadašnje stanje u zemlji, navodi da u Srbiji nemamo nikakvu demokratiju, ali primećuje da takva situacija ljude ne interesuje.
 
Pavle Cicvarić kaže da nije ni bio rođen 5. oktobra, već dve godine kasnije, ali napominje da iz priča poznanika i prijatelja koji su direktno učestvovali u tim dešavanjima smatra da je 5. oktobar svetla tačka u našoj istoriji.
 
"To je bio simboličan izlazak iz devedesetih, ratova i sankcija, a zapravo je naša država po prvi put dobila neku perspektivu. Nismo bili više izolovano ostrvo u sredini i naziralo se da može da se izgradi neki pravni sistem. Sa druge strane, kada uporedim kako je država izgledala tada, pre 5. oktobra i sada – vidim sličnosti. Institucije ne rade, postoji sprega vlasti i kriminala kao i velika kontrola medija. Jedan od razloga što 5. oktobra nisu realizovane ideje je to što nismo mogli ‘da se pomirimo’ i ‘da se odreknemo prošlosti’, naveo je Cicvarić.
 
Kao posledicu toga, kaže, ne možemo ni sada da razlikujemo ko je kriminalac, a ko je heroj.
 
"Ne možemo ni da razlikujemo ko je ratni zločinac, a ko je neko na koga možemo da se ugledamo“, ističe Cicvarić.
  • Istina je

    07.10.2023 10:36
    pobogu
    07.10.2023 • 08:55

    Potpuno se slažem.
    Istu stvar tvrdim već godinama.
    Kakav narod, takva vlast.
    Vlasti trebaju sluge/asistenti/šegrti kako bi funkcionisala.
    Znači neko je voljan da radi za vlast, zarad lične koristi.
  • Za sad toliko

    07.10.2023 09:39
    Kad shvatimo da nisu "političari propustili priliku" posle petog oktobra, nego MI, da MI kao građani upravljamo ovom zemljom, i da su političari deo nas a nisu došli s Marsa, e onda će nam biti bolje. A prosto je: dobiješ poziv, uzmeš ličnu kartu i glasaš za onog ko ti deluje najbolje u tom trenutku. Makar i da se iapostavi da je to pogrešan izbor. I tako mnogo puta.
  • K

    07.10.2023 09:24
    K
    REVOLUCIJA je bila neophodna ali se Sistem nije promenijo i sada nam je gore nego sto je bilo! Nakon 23 godina mi kao Narod nismo se pomerili iz 90-ih! I ja kao vecina sam misljenja da Moramo raskrstiti sa tim Sistemom zauvek ako hocemo Promene! 99% raznih Politicara koji su orodefilovali enormno su se obogatili i jos se bogate jer im Sistem sve to omogucava! Niko odgovoran duzan…sem Naroda! Imamo poslednja priliku Decembarskim Izborima da sve to promenimo i pocnemo ziveti u pravno uredjenoj Drzavi ne Kriminalnoj!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.