Opasnost u Borči: Oko 50 labudova uginulo od ptičjeg gripa

Meštani Borče pronašli su veliki broj uginulih labudova u kanalu Vizelj u tom naselju, ali i u kanalu Kalovita u Kotežu.
Opasnost u Borči: Oko 50 labudova uginulo od ptičjeg gripa
Foto: Pixabay

Uprava za veterinu utvrdila je da su labudovi bili zaraženi ptičijim gripom i to područje proglasila zaraženom zonom.

Uginule labudove otkrio je Zoran Janković iz udruženja "Eko – Pančevački rit", koji za N1 kaže da je 2. oktobra izašao na teren po prijavi građana i zatekao pet uginulih labudova i još desetak koji su bili bolesni.

"Mi imamo dugogodišnje iskustvo, 2017. je isto na ovoj lokaciji bila epidemija ptičijeg gripa, poznajemo ponašanje obolelog labuda", objašnjava on.
 
Po ponašanju labudova, kako kaže, znao je da je u pitanju ptičiji grip.
 
"Od 2. do 11. oktobra uginulo je preko 50 labudova, mi smo 32 predali Vetarini, i oni su ih dali na dalje postupanje. Od tih 32, pet je odneseno na Institut i uzet je uzorak, kod svih pet je otkriven ptičiji grip", ističe Janković.
 
Podseća da je epidemija na području kanala Vizelj zvanično proglašena 11. oktobra, i da to podrazumeva da je područje u radijusu od tri kilometra zaraženo, a u krugu od 10 kilometara ugroženo.
 
"Trenutno bi trebalo lovačka udruženja da obustave sve aktivnosti u lovištima, šetači da ne prilaze labudovima, da ne izvode svoje ljubimce, jer je ptičiji gtip prenosiv na sisare, ujedno i na čoveka", upozorava Janković.
 
Veterinarska inspekcija je, kako dodaje, u obavezi da popiše sva domaćinstva koja imaju živinu, a u slučaju pojave ptičijeg gripa na domaćinstvu, uništava se cela farma jer je, kaže, to jedino rešenje.
 
"Vakcina za divlje ptice ne postoje, a i ne možete ih uhvatiti, beže", ukazuje Janković.
Građani bi trebalo da drže razdaljinu od tri do pet metara u odnosu na labudove, objašnjava sagovornik N1 i savetuje da se ne dolazi u kontakt sa vodom u kanalu, u kojoj ima ptičije mokraće i izmeta.
 
"To je žarište i tu najviše virusa ptičijeg gripa ima", upozorava Janković.
 
Juče je već, kako kaže, ptičji grip počeo da stagnira, nakon što je od petka naloženo ubacivanje sveže dunavske vode u kanal.
 
"Juče smo obilazili, nema nijednog obolelog labuda po našoj proceni. Otprilike sedam dana traje uginuće, i posle sedam do 10 dana može da se prekine epidemija od strane Ministarstva", navodi Zoran Janković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija