Rat Izraela i Hamasa: Kakav je stav Srbije prema njemu i treba li da se menja?

Sukob Izraela i palestinskog Hamasa ušlo je u deseti dan, a izraelska vojska je saopštila da izvodi masovne udare na mnoge lokacije islamista u Pojasu Gaze.
Rat Izraela i Hamasa: Kakav je stav Srbije prema njemu i treba li da se menja?
Foto: Beta/AP
Među poginulima u Izraelu, više od 260 tela pronađeno je do sada na mestu gde je održan muzički festival na jugu Izraela, gde su neki od talaca oteti. Potvrđeno je da među žrtvama ima i srpskih državljana.
Od početka sukoba, za proteklih pet dana nije bilo zvaničnih stavova predstavnika naše zemlje o spoljnoj politici prema ovom brutalnom sukobu, i kako ćemo se postaviti prema njemu. Nisu se oglašavali ni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove Igor Novaković ocenio je za N1 da su male šanse za sklapanje mira na ovom području.
 
"Mogućnosti za mirovnu perspektivu su vrlo mračne. Tu je osnovni problem što nakon ovakvog masivnog napada koji traje već danima, Vlada Izraela mora snažnije da odgovori, i to smo već videli da se dešava u pojasu Gaze. Međutim, postoji zahtev za jačom intervencijom koja može da izazove i humanitarnu katastrofu i širenje ovog sukoba. Ono što nije jasno jeste kako Izrael smatra da može da izvede operaciju koja će dovesti do sklanjanja Hamasa iz Gaze bez velikih žrtava", smatra Novaković.
 
Bivši diplomata Srećko Đukić kaže za N1 da Srbija mora da vodi aktivnu spoljnu politiku prema ovom sukobu.
 
"Mora da ima svoj stav prema svim međunarodnim pitanjima, u bližem i širem okruženju. Pogotovo kada se radi o Bliskom istoku i sukobu Izraela i Palestine. Nas taj sukob ne tangira od danas, već dosta dugo, i mnoge analogije se mogu tražiti sa tim sukobom. Srbija prema tom konkretnom konfliktu treba da ima aktivno učešće. Naša država mora da ima jasan stav, ne ambivalentan. Stav koji Srbiji odgovara je stav koji izražava Evropska unija. Mislim da je on najbliži interesima Srbije", naveo je Đukić.
 
Precizira da ukoliko bi naša zemlja imala stav prema sukobu Izraela i Hamasa kao i EU, onda bi naš stav bio umereniji od brojnih zemalja međunarodne zajednice. Ističe i da je glavni problem što Izrael u svom odgovoru teško može da izbegne civilne žrtve.
 
"Taj stav Brisela je najsveobuhvatniji", napomenuo je Đukić.
 
Stav EU je da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali da mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo.
 
Komentarišući stav koji se često pominje u našem odnosu prema Izraelu i Palestini, a tiče se činjenice da Palestina nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, dok Izrael jeste, on podseća da je priznanje Izraela došlo nakon čuvenog sastanka Aleksandra Vučića i Donalda Trampa u Beloj kući.
 
"To što Palestina nije priznala Kosovo, a priznao ga je Izrael, to je sticaj nesrećnih okolnosti u vezi sa Vašingtonskim sporazumom i boravkom Vučića kod Trampa u Beloj kući. Podsećam da Izrael isto nije bio spreman i nije priznao Kosovo do tog momenta, ali onda je on priznao uz preseljenje ambasade Srbije u Jerusalim, uz druge korake koji su tada preduzeti. Prema tome, to ne bi mogla biti mera našeg odnosa prema situaciji - da smo više na strani Palestine, a manje na strani Izraela. Ne bi to moglo da bude mera za našu neobjektivnost", kazao je Đukić.
 
On konstatuje da Srbija mora da stoji na strani međunarodnog prava i međunarodnih principa, i da je u ovom slučaju borba protiv terorizma.
 
"U pitanju je brutalan terorizam, na koji je brutalno odgovoreno. To opet izaziva i druge reakcije i asocijacije. Nikako terorizam ne smemo podržavati ni ohrabrivati, i prema njemu ne može biti nikakvih rezervi. Ne mogu da razumem za simpatije prema tome što je činila izrazito teroristička palestinska organizacija. Podvlačim, nisu to uradili Palestinci kao narod i kao nacija, već samo jedna teroristička organizacija. Nažalost, jedna takva organizacija ima odnose sa Rusijom i sa Iranom, ali to za nas ne bi smela da bude mera", upozorava bivši ambasador naše zemlje.
 
Govoreći o odnosu građana Srbije prema ovom sukobu, navodi da se stekao utisak da su građani kod nas doživljavali Hamas kao neku oslobodilačku vojsku, a njene pripadnike kao borce za oslobođenje.
 
"A to uopšte nije tako. Podsećam na brutalni pokolj na muzičkom festivalu koji se desio. Samo to je dovoljno, i nije potrebno govoriti o drugim činjenicama. Taj diskurs koji je u početku zauzet, čini mi se da se i dalje zadržava, ali voleo bih da to nije tako, i voleo bih da grešim u tome", rekao je Đukić.
 
Dr Slobodan M. Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže za N1 da naša zemlja treba da zauzme neutralan stav u svojoj spoljnoj politici.
 
"Država Srbija treba da zauzme neutralan stav prema sukobu Izraela i Hamasa, jer je to nešto što joj najviše odgovara u ovom trenutku. Takođe, pitanje Kosova je još jedna stvar zbog koje naša državna politika treba da bude neutralna", odgovorio je Janković.
 
On je za sukob Izraela i Hamasa postoje dva moguća scenarija.
 
"Jedan je proterivanje celokupnog stanovništva pojasa Gaze u jednoj krvavoj operaciji. A drugi je da se pojas Gaze ili pripoji Egiptu ili proglasi za neku vrstu države. Sadašnja situacija je neodrživa", kaže Janković.
Pojašnjava i glavne probleme stanovnika u pojasu Gaze.
 
"Oni od 2020. godine često nemaju pijaću vodu najveći deo dana, nemaju struju, idu u škole koje organizuju Ujedinjene nacije", pojasnio je Janković.
 
Ukazao je i na izveštaj psihologa i psihijatara koji povremeno odlaze na područje Gaze, u kojima je navedeno da tamo vladaju različite vrste psihopatologije i neuroze.
 
"Izraelska vojska im kontroliše čak i vode. Oni ne mogu ni vodenim putem da napuste područje i postoji potpuna kontrola granice. U takvoj situaciji oni su prinuđeni, Hamas i islamski džihadisti, da povremeno ulaze u sukob da bi se prosto legitimisali pred tim narodom", zaključio je Janković.
  • B

    16.10.2023 15:05
    Stav?
    Srbija nema stav ni po pitanjima od kojih joj zavisi opstanak.
    A svi ostrašćeni nek idu u Ukrajinu i Palestinu i izaberu uniformu u skladu sa ličnim stavovima.
    Mislite da je nas neko pitao za stavove kad su nas slali u rat?
  • Ccc

    16.10.2023 14:55
    Zauzimanje strane je pogrešno, briga me šta o tome misli bilo koja vlada ili političar. Oni misle da je ok da nam deca jedu parizer, ja mislim da je ok da nijedno dete ne pogine u sukobu odraslih ljudi. Briga me ko šta očekuje od nas, od sebe očekujem da budem ljudsko biće i kad drugi to nisu. Imam utisak da je ovo samo početak strahota koje će se tamo desiti i ne samo tamo....
  • Zare

    16.10.2023 14:33
    @
    Po zakonu islama (serijatski zakon), vera je ispred nacije tako da su i Palestinci taoci ekstremista kojima je baza u pojasu gaze kao i sirom bliskog ostoka. Ovo je verska borba koja nema veze sa ljudskim pravima nego eliminacijom svih onih koji se ne klanjaju Alahu, mada bih pre rekao da je tu šejtan umesao svoje prste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.