Zapadna petorka dolazi u Beograd i Prištinu: Cilj je da izdejstvuju opipljiv napredak

Izaslanici EU i SAD, kao i savetnici za bezbednost lidera Francuske, Nemačke i Italije u subotu dolaze u Prištinu i Beograd s ciljem da "izdejstvuju opipljiv napredak" u primeni Ohridskog sporazuma.
Zapadna petorka dolazi u Beograd i Prištinu: Cilj je da izdejstvuju opipljiv napredak
Foto: Beta/AP
To je u Briselu agenciji Beta izjavio portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.
Evropski diplomatski izvori su Beti istovremeno preneli da visoki zvaničnici ključnih zapadnih zemalja idu u Prištinu i Beograd sa zahtevom da se ne samo zaustavi zaoštravanje na Kosovu, već takođe "doslovce što pre uporedo organizuju opštinski izbori na severu uz učešće kosovskih Srba i konkretno krene u primenu Briselskog sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO)".
Stano je Beti rekao da Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar i savetnici za bezbednost predsednika Francuske, kancelara Nemačke i premijerke Italije, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo, idu na razgovore s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "s jasnim očekivanjima da će obe strane nastaviti proces normalizacije odnosa i sprovesti svoje obaveze neodložno i bez uslova".
 
Srpske vlasti ujedno treba da učine sve da se potpuno rasvetle pozadina, počinioci i organizatori nasilja u Banjskoj 24. septembra, predočio je portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.
 
Jer, prema njegovim rečima, Priština i Beograd moraju imati na umu da Evropska unija, njene članice i SAD i dalje pružaju snažnu podršku sređivanju odnosa Kosova i Srbije i evropskoj budućnosti celog regiona.
 
Diplomate u sedištu EU su posebno naglasili da petorka visokih zapadnih zvaničnika traži od kosovskog premijera Kurtija da u najkraćem roku organizuje nove opštinske izbore na severu Kosova, najlakše ostavkom sadašnjih gradonačelnika, i bezuslovno prihvati obavezu Prištine o uspostavljanju ZSO.
 
Kurti mora sagledati da, kako su ukazali ovi zvaničnici, jedino tako može doći do smirivanja napetosti, zaustavljanja stalnih kriza, čiji je vinovnik i krivac poglavito bio premijer u Prištini.
 
"Kurtiju izmiče vreme i on će, u protivnom, biti još više izolovan, a time i celo Kosovo. Beograd, istovremeno, mora dokazati da nije upleten direktno ili posredno u događaje u Banjskoj, a dosad nema dokaza da srpske vlasti jesu, ali i da nisu znale šta se tamo sprema", stavili su do znanja izvori u Briselu.
"Vučić to mora brzo da učini, jer u Evropskoj uniji ne postoji beskrajno strpljenje i već se u evropskim krugovima razgovara o određenim merama za slučaj da Beograd ne učini ono što se očekuje", kazali su evropski diplomatski izvori.
 
Na pitanje da li sada Beograd sarađuje u istrazi onoga što se zbilo u Banjskoj, ovi zvaničnici su uzvratili da "tu nije reč o nekoj sudsko-policijskoj istrazi, već snažnim nastojanjima da se od svih strana dobiju nepobitne činjenice".
  • NE ultimatumu

    19.10.2023 12:17
    NE ultimatumu
    NE ultimatumu
  • Gavril

    19.10.2023 12:16
    Ako ne smenimo udecembru na izborima ovog radikala, ljubitelja Azijskih diktatura koji nas svaki dan udaljava od EU, civilizacije, vladavine prava i zakona, pristojnog života ,smeši nam se život izolovane grupe zemalja kao što su Rusija, Iran, Kuba, Severna Koreja i Venecuela.
  • andrija

    19.10.2023 11:57
    Zasto u Beograd...
    dolaze kada je sve ispunio citaj dao sve sto je trazeno Beograski pregovarac...opet da ga po kozna koji put prevarite ili ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.