Vučiću sva vrata otvorena za funkcionersku kampanju

Zakon o elektronskim medijima usvojen je uz amandman koji se odnosi, ali ne eliminiše funkcionersku kampanju, upozorava "Transparentnost Srbija".
Vučiću sva vrata otvorena za funkcionersku kampanju
Foto: 021.rs

Ova organizacija skreće pažnju na činjenicu da je skupštinski odbor za informisanje, pre usvajanja zakona, a navodno kako bi se ispunile preporuke OEBS-a, usvojio amandman u nacrt o promotivnim aktivnostima javnih funkcionera. I do su pojedini poslanici na sednici odbora tvrdili da se ovim amandmanom zabranjuje funkcionerska kampanja, "Transparentnost Srbija" (TS) ukazuje da nije tako.

Ova organizacija dodaje da svakako nije na medijskim zakonima da regulišu kampanje, već se mora menjati Zakon o sprečavanju korupcije i propisi koji se zapravo tiču funkcionera.
"Pri svemu tome, navodna zabrana u Zakonu o elektronskim medijima je višestruko manjkava: odnosi se samo na samo neke aktivnosti, samo nekih javnih funkcionera, koje se promovišu kroz samo jednu vrstu medija i to samo u delu izborne kampanje. Tako, ova odredba zabranjuje TV i radio-stanicama da izveštavaju sa pojedinih skupova, ali takva zabrana ne postoji za onlajn medije i novine. Zabranjeno je izveštavanje sa svečanog otvaranja infrastrukturnih objekata, ali ne i o obilasku radova ili objekata koji su u funkciji. Zabrana će se odnositi na period od 30 dana pre izbora, dok izborna kampanja traje između 45 i 60 dana", ukazuje TS.
 
Takođe, ova ograničenja se odnose samo na kandidate za poslanike i odbornike. 
 
"Usled toga, na očekivanim decembarskim izborima, 'zabrana' neće obuhvatati izveštavanje o aktivnostima predsednika Srbije (čije će se ime, da apsurd bude veći, nalaziti u nazivu izborne liste), članova vlade i vršilaca dužnosti direktora javnih preduzeća koji neće biti kandidati za poslanike i odbornike, kao ni aktivnosti čelnika gradskih opština u Beogradu", navodi se u saopštenju TS i dodaje da je preporuka OEBS-a bila da se zabrani medijsko izveštavanje o aktivnostima funkcionera tokom cele kampanje, a da je Srbija uvela "prozor" tokom kog se to faktički dozvoljava.
 
Mnogo veći problem je to što Vlada nije ništa učinila po preporukama koje su definisane kao prioritetne, navodi "Transparentnost Srbija". Među njima se nalazi "preispitivanje propisa u vezi sa zloupotrebom administrativnih resursa" i preduzimanje mera za sprečavanje zloupotrebe službenog položaja i javnih resursa, gde se traži da zakon obezbedi jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i predizbornih aktivnosti nosilaca funkcije.

"Monitoring 'funkcionerske kampanje', koji Transparentnost Srbija sprovodi na svim izborima od 2012. godine pokazuje da javni funkcioneri tokom kampanje učestvuju u brojnim promotivnim aktivnostima, čija je jedina svrha omogućavanje da se pojave u izveštajima medija van izbornih blokova i na taj način promovišu političku opciju sa kojom ih birači identifikuju. Broj tih aktivnosti tokom kampanje višestruko je veći od broja sličnih aktivnosti u istom periodu prethodne neizborne godine, što potvrđuje da je reč o 'događajima' kreiranim isključivo za promotivne potrebe", otkriva ova organizacija.

  • DRMRFR

    27.10.2023 08:15
    @komsinica
    Promenjen je predsednik stranke, sad je Vucevic. Toliko nebitan lik i dogadjaj da nismo ni primetili promenu. Zna se ko je glavni baja u stranKi.
  • Dm

    26.10.2023 17:40
    Minimax
    Vlast je dobra,
    Narod ne valja....
    Promenite narod.
  • Само кажем

    26.10.2023 16:54
    ПозиЦија , ОпозиЦија свима заједничка Ција

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f