Dobijaćemo lekove sumnjivog kvaliteta: Vlada Srbija planira uvoz iz Azije, Afrike i Latinske Amerike

Vlada Srbije planira da usvoji izmene pravilnika o dobijanju dozvole za stavljanje lekova u promet, kojom će zbog nestašice pojedinih lekova uvoziti jeftinije iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.
Dobijaćemo lekove sumnjivog kvaliteta: Vlada Srbija planira uvoz iz Azije, Afrike i Latinske Amerike
Foto: Pixabay
Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović rekao je za portal Nova.rs da je taj predlog nastao kao rešenje za slučaj nestašice pojedinih lekova, koji će biti zamenjeni terapijama koje nisu iz Evropske unije.
"To nije dobro rešenje, jer se na taj način otvaraju vrata kroz koja će u Srbiju ući lekovi koji se proizvode u zemljama koje nemaju standard dobre proizvođačke prakse", kazao je Pilipović.
Naglasio je da lekovi koje Srbija uvozi moraju da ispunjavaju uslove kao i u Evropskoj uniji, a da nakon izmene pravilnika tih standarda više neće biti.
 
Nova piše da nakon planiranih izmena pravilnika, Srbija će moći da uvozi lekove iz zemalja koje su članice Međunarodnog komiteta za harmonizaciju tehničkih zahteva za lekove za humanitarnu upotrebu (ICH), odnosno Brazil, Meksiko, Egipat, Singapur, Južna Koreja, Velika Britanija, Kina, Saudijska Arabija, Kineski Tajpej i Turska.
 
List dodaje da se otvara i mogućnost registracije lekova iz drugih zemalja poput Rusije, sa kojima Srbija može da sklopi međunarodni ugovor.
Ko će biti odgovoran za nuspojave?
 
Takođe, Vladi su, prema saznanjima Nove, predložene i druge izmene Pravilnika, kojima se uklanjaju i prepreke za registraciju lekova iz zemalja koje nisu u EU, niti su sa evropskog kontinenta, pri čemu je jedna od ključnih izmena to što se priznaju sertifikati dobre proizvođačke prakse (GMP), koje izdaju navedene zemlje.
 
Ovim se na mala vrata uvodi mogućnost registracije lekova koji ne ispunjavaju standarde Evropske unije, nisu u skladu sa Evropskom farmakopejom, nemaju evropske sertifikate i nisu registrovani nigde u Evropi.
 
"Lekovi koje uvozimo moraju da ispunjavaju standarde kao i u EU, ali ako ove izmene prođu, nećemo imati više nikakve standarde. Šta će se desiti ako neki od tih lekova sumnjivog kvaliteta budu imali nuspojave, neželjene efekte, ako usmrte pacijenta? Ko će za to da odgovara", pita predsednik Udruženja.
 
Ovo će imati brojne štetne posledice, počevši od neusklađenosti sa evropskim zakonodavstvom, preko ogromnih problema za lokalnu farmaceutsku industriju i velike verovatnoće povlačenja evropskih lekova sa tržišta, pošto neće biti konkurentni sa znatno jeftinijim lekovima upitnog kvaliteta poreklom iz zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike, navodi Nova.
  • BRIKS, nasa kuca!

    27.10.2023 22:18
    A lekovi na zapadu su bolji zato sto su sa zapada??? Ne, dvadeset puta su losiji i dvadeset puta skuplji. Zato sto su losiji, skuplji i zato sto su sa zapada. Sve sto stize sa tzv. zapada u Srbiju je neopevani krs i otpad - lekovi, hrana, odeca i obuca, tehnika... Samo sto dalje od tih raspadotina i prevaranata!
  • Ja

    27.10.2023 21:05
    Bas divne odabrane zemlje za trovanje naseg jadnog naroda
  • Malo da razmislimo

    27.10.2023 20:57
    @Rambo, @C
    Pogledajte molim vas koliki je prosečni životni vek u Rusiji, Belorusiji i sl. pre nego što nešto ovako ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.