Sve manje studenata upisuje fakultete Univerziteta u Beogradu: Više je razloga za to

Na fakultete Univerziteta u Beogradu u ovoj akademskoj godini upisano je 12.417 brucoša, dok je ostalo nepopunjeno 2.896 mesta i to 1.365 budžetskih i 1.531 mesto za samofinansirajuće studente.
Sve manje studenata upisuje fakultete Univerziteta u Beogradu: Više je razloga za to
Foto: Pixabay
Kako piše Euronews Srbija, statistika pokazuje da se iz godine u godinu smanjuje broj brucoša i da je sve veći broj nepopunjenih mesta na fakultetima.
Prošle godine na najstarijem univerzitetu u Srbiji ostalo je nepopunjeno 2.185 mesta, dok je u akademskoj 2021/22. godini ostalo slobodno 1.980 mesta.
Najviše slobodnih mesta ostalo je na Rudarsko-geološkom fakultetu, Tehnološko-metalurškom, Tehničkom fakultetu u Boru, Poljoprivrednom, Šumarskom, Filološkom, Učiteljskom, Matematičkom i Fizičkom fakultetu.
 
Profesori sa Univerziteta u Beogradu navode nekoliko faktora koji su do toga doveli - loša demografska slika, sve manji broj maturanata, troškovi života u Beogradu, odlazak jednog dela akademaca u inostranstvo na studije, kao i činjenica da ima i onih koji se odlučuju za privatne fakultete da bi uporedo mogli da rade i studiraju. 
  • Voki

    30.01.2024 12:54
    Ko
    Kupis diplomu i eto ti mesto ministra, ambasadora, drzavnog sekretara, direktora EPSa i drugih javnih preduzeca sto da studiras i trosis se. Gde se to jos znanje ceni?
  • Pele

    30.10.2023 15:55
    Uh
    Zasto studirati da trose energiju kad mogu za male pare kupiti diplomu na privatnim fakultetima. Samo sa privatnih fakulteta imas siguran posao pogledajte ministarstva i javna preduzeca.
  • Професор

    30.10.2023 14:10
    Наталитет катастрофа већ више од осам деценија. Колико породица има по једно дете а троје је минимум за просту репродукцију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.