U Vašingtonu zabrinuti za stanje demokratije u Srbiji

Demokratski Zapad je veoma zainteresovan za stanje demokratije u Srbiji, iako to nekada ostaje u senci nerešenog pitanja Kosova.
U Vašingtonu zabrinuti za stanje demokratije u Srbiji
Foto: Pixabay
Tako za Glas Amerike ocenjuje programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov.
 
Predstavnici CRTA-e sastali su se sa članovima Kongresa, predstavnicima Stejt departmenta, američkog nevladinog sektora i instituta koji su, prema rečima Nedeljkova, zainteresovani za dešavanja u Srbiji.
 
"Ono što vidimo kao reakciju jeste jedna doza zabrinutosti za stabilnost demokratije u Srbiji, posebno imajući u vidu da su politička dešavanja prilično nepredvidiva. I u odnosu na nacionalne izbore, ali i u odnosu na lokalne izbore. Ono što je važno jeste da, uprkos činjenici da postoje dva velika rata globalno, Balkan i Srbija jesu prioritet i pod budnim okom američke administracije", kaže Nedeljkov.
Nedeljkov kaže da sagovornicima u Vašingtonu predstavljaju podatke svojih istraživanja o izborima, medijima, stanju demokratije i da uvek postoji "šok" kada čuju konkretne podatke, iako imaju dobro razumevanje o tome šta se dešava u Srbiji.
 
Ipak, ističe da je pitanje stanja demokratije, slobodnih medija i slobode izbora za neke aktere u administraciji SAD u drugom planu u odnosu na pitanje Kosova.
 
"Kad razgovarate sa administracijom postoje jasni prioriteti u odnosu na kapacitete koje imaju da se posvete Srbiji. Ali, imate i druge grane vlasti u SAD koje itekako insistiraju na vladavini prava i kvalitetu demokratije. I to je jedna dugoročna priča svakako, gde se administracija bavi akutnim problemima sa kojima se suočava Srbija i region, ali srednjeročno i dugoročno gledajući - kvalitet demokratije i stabilnost jeste jedan od velikih prioriteta", navodi Nedeljkov.
U Srbiji su 1. novembra zvanično raspisani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, koji će biti održani 17. decembra.
 
CRTA je već počela monitoring izborne kampanje i pratiće izbore, a apeluje i na dolazak međunarodnih posmatrača. Posebno je važno prisustvo članova misije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ističe Nedeljkov. Podseća i da je ODIHR preporučio da se u Srbiju pošalje puna posmatračka misija, što je svedoči o "teškoj siutaciji u Srbiji u kojoj se organizuju izbori".
 
Ali, s obzirom na to da se izbori u Srbiji održavaju za mesec i po dana, dolazak posmatrača je pod znakom pitanja.
 
"Moram da podvučem da ODIHR ima ozbiljne probleme da u ovako kratkom vremenu regrutuje dovoljan brolj ljudi i sredstva za vanredne izbore", upozorava programski direktor CRTA-e.
Misija ODIHR je posmatrala parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore i pojedinim opštinama 2022. i dala preporuke koje do danas nisu u potpunosti ispunjene, navela je CRTA u skorašnjoj analizi. Prema njihovim podacima, vlast nije rešila pitanja pritisaka na birače, zloupotrebe službenog položaja i javnih resursa, finansiranja političkih aktivnosti, položaja i izveštavanja medija, kao i revizije jedinstvenog biračkog spiska - koju je ODIHR preporučio i 2020. godine.
 
"Ali koliko god nailazimo na razumevanje naših sagovornika, niko ne može da uradi naš domaći zadatak. Ono što je uvek jasna poruka je da mi treba sami da rešimo svoje probleme", zaključuje programski direktor CRTA-e na kraju višednevne posete Vašingtonu.
  • Лиманац

    05.11.2023 12:29
    Реципрочно
    Забринути смо за стање демократије у Сједињеним Америчким Државама.
  • Vm

    05.11.2023 10:22
    Vm
    SAD su najmocnija sila Sveta bez koje se nista nemoze uraditi! Ni meni se to nedopada ali tako stoje stvari I treba to prihvatiti! Od njih nemozete praviti neprijatelje! Oni su AV i postavili upravo zbog Kosova i Ruda dajucimu 10 godina Vlasti i vremena da doradi zadatak! E kod Srba je tako nakon par godina ih Vlast udari u glavu i pogubese umisljajuci da su neki Gospodari i onda Narod ispasta u svakom smislu! Ali zato je tu Veliko Oko koje sve posmatra i kada se predje granica tolerancije onda se reauguje! Istorijska greska Srbije je bila koja bas je preskupo kostala pocetkom 80-ih kada su nas SAD skoro molile da udjemo u savez sa njima ali Komunisticko Ruska frakcija je bila jaca i doziveli smo to sto smo doziveli uzas i tragedije od kojih se i danas ne mozemo oporaviti! Demokratije u Srbiji nikada nije bilo jer sam Narod misli da je to neko zlo i vise vole da klicu nekom Monarhu ili Vodji! Bojim se da u 21 Veku ima i dalje Gradjana koji tako misle sto je pogubno ali videcemo Vrlo brzo na cemu smo i gde idemo jer ovo sto prezivljavamo je ravno Nacionalnom Suicidu!!! A SAD ako su zabrinute neka pomognu jer mi sa njima nikada nismo imali problema sta vise jos od vremena Monarhije imali smo prave saveznike u njima koje nismo iskoristili vec se pre pistili Ruskoj frakciji koja nas unistava od 80-ih do Danas! Tullibee su nas..jesu jer smo pokušali da proterami jedan Narod dok isti ti Rusi nisu ni prstom mrdnuli u našu odbranu!!!Zato pamet u glavu oni su prejaki mi preslabi!
  • Hmm

    05.11.2023 09:08
    Kod nas nema demokratije. Samo prividne demokratija kao u Rusiji.

    Šokantno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija