Potrošeno 60 odsto vakcina protiv gripa, preporuka da se vakciniše i onom protiv pneumokoka

U ovoj sezoni u Srbiji još nije laboratorijski potvrđen virus gripa, ali ono što jeste - to je porast broja obolelih od respiratornih infekcija, podaci su Instituta "Batut".
Potrošeno 60 odsto vakcina protiv gripa, preporuka da se vakciniše i onom protiv pneumokoka
Foto: 021.rs (ilustracija)
Prošle godine je prijavljeno više od 355.000 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu. Stručnjaci podsećaju da je najbolja prevencija vakcinacija, piše RTS.
 
Najviše novoobolelih od respiratornih infekcija beleže Zlatiborski, Pirotski i Braničevski okrug. Njih oko 14.000 nedeljno u Beogradu potraži pomoć lekara.
 
"Imamo akutnu respiratornu ambulantu, gde zbrinjavamo pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. Broj pregleda je između 50 i 60, značajno povećano u odnosu na avgust i jul. Otprilike četvrtina, 20-25 odsto je pozitivna na kovid", rekla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac".
Dr Katarina Mijatović, pomoćnica direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, navodi da respiratorne infekcije dominantno zahvataju gornje disajne puteve, ali da nema težih slučajeva.
 
"U proseku se u Gradskom zavodu pregleda oko 400 pacijenata", rekla je dr Mijatović.
 
Neki sezonu gripa dočekuju spremni - vakcinisani. Do sada je potrošeno oko 60 odsto vakcina protiv gripa, podaci su Instituta za javno zdravlje.
 
"Do sada je bilo veliko interesovanje, više od 1.300 doza smo već dali, dok smo prošle godine za ceo period dali 2.700 vakcina", istakla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac".
Iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kažu da vakcinu preporučuju svim hroničnim pacijentima, starijima od 65 godina, imunokompromitovanima, trudnicama i svima koji su u riziku od same infekcije.
 
"Baš zbog osobine virusa gripa da se menja, da menja antigensku strukturu, da mutira, svake godine treba da se zaštitimo, jer nas vakcina štiti šest do 12 meseci", ukazala je dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.
 
Stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu, jer ta bakterija izaziva lakše, teže, a nekada i životno ugrožavajuće infekcije.
 
"Trebalo bi jednu dozu da prime sve  kategorije koje treba da se vakcinišu i protiv gripa. Ona se daje samo jednom u životu, nema revakcina. Kod osoba koje imaju hronične bolesti, veoma često infekcija gripom može da se zakomplikuje zapaljenjem pluća, a najčešći uzrok je baš pneumokoka, odnosno streptokokus pneumonije", objašnjava dr Begović Lazarević.
 
U narednom periodu vakcinacija, redovno pranje ruku, izbegavanje onih koji imaju respiratorne infekcije i provetravanje prostorija u kojima boravite, pomoći će vam u borbi sa respiratornim infekcijama.
  • Dragan

    06.11.2023 10:30
    Nepotpun....
    Osim pneumokoka, ima još manjkavosti. Potpuno uzgred je pomenut KOVID. Kao da postoji neki dogovor da se Kovid ignoriše.
    Više mojih poznanika su se razboleli, dvoje gadno. Kao da smo usred epidemije, ali svi složno ćute, a sajt covid19 ne radi/ne postoji. Nema podataka, nema izolacije, nema distance, nema vakcine. I, nema kovid bolnica koje su ipak bile neka poslednja nada.
  • Ana

    06.11.2023 09:45
    pitanje
    Da li neko zna gde može da se primi ili kako može da se nabavi ova (pneumokokna) vakcina?
    Raspitivala sam se u Domovima zdravlja, kod nekih lekara (poznanika) i svi su me "gledali belo", što znači da se ne radi o uobičajenoj zdravstvenoj ponudi u Srbiji.

    Inače, u mnogim državama to je standardna ponuda za sve stanovnike starije od 60 godina.

  • čiča

    06.11.2023 09:23
    felerično
    Tekst je dobar ali nepotpun. Gde, kako i pod kojim uslovima se vrši vakcinacija protiv Pneumokoka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.