Istraživanje: Srbi sa severa Kosova spremni na oružani otpor prištinskim vlastima

Srbi sa severa Kosova i Metohije spremni su na oružani otpor prištinskim vlastima radi zaštite lične bezbednosti i u cilju odbrane svojih života i domova.
To pokazuje istraživanje Demostata sprovedeno posle incidenta u Banjskoj 24. septembra kada su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica naoružanih Srba.
Istraživanje sprovedeno u dve fokus grupe sa po devetoro učesnika, pokazalo je da je spremnost na otpor vlastima u Prištini prisutna ne samo kod mlađih već i kod starijih Srba koji žive na severu Kosova.
Kod Srba sa severa Kosova prisutan je visok stepen nepoverenja prema Vladi u Prištini, lokalnim albanskim vlastima postavljenim posle izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali, kao i prema kosovskoj policiji, a deo njih je tokom istraživanja izrazio strah od predstavnika Srpske liste što je, kako se navodi, jedan od razloga zbog kojih mnogi Srbi nisu hteli da učestvuju u fokus grupama.
 
Anketa je pokazala i trend smanjenja stepena poverenja i u institucije Srbije nakon što su Srbi iz severnog dela Kosova i Metohije napustili lokalne institucije, a prema navodima Demostata, ta "erozija poverenja naročito je intenzivirana" posle oružanog sukoba u Banjskoj.
 
Srbi sa Kosova najviše veruju KFOR-u jer smatraju da ta misija može da obezbedi sigurnost i bezbednost, prvenstveno u smislu zaštite od represije Prištine, a imaju i veliko poverenje u eparhiju Raško-prizrensku Srpske pravoslavne crkve (SPC).
  • ...

    06.11.2023 23:55
    @Milan

    Bojim se da to i jeste Vucicev plan.
    Ako ne preda Kosovo, Amerika se okrece protiv njga. Ako predaju Kosova obavi mirnim putem, narod ce biti protiv njega. Ali ako zakuva rat, pa ga izgubi, narod ce govoriti "pa bar je probao", a sto manje Srba ostane na Kosovu, lakse ce ubediti ljude.
  • ...

    06.11.2023 21:49
    Da, da, kako da ne, "i sedmogodisnjaci su spremni da ginu" kako rece vrhovni izdajnik.
  • Новосађанин

    06.11.2023 15:20
    Косово је Србија.
    Скидам капу нашим људима доле на Космету, нисмо им ни до колена по питању храбрости.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija