Od Skupštine zatraženo da ukine javne izvršitelje

Združena akcija "Krov nad glavom" uputila je zahtev Skupštini Srbije da izvršni postupak vrati u nadležnost sudske vlasti, odnosno da ukine javne izvršitelje.
Od Skupštine zatraženo da ukine javne izvršitelje
Foto: 021.rs
"Ukidanje javnih izvršitelja znači da se vratimo na stanje od pre 2011. godine, da izvršitelji budu radnici suda, i u tom smislu da budu pod njegovom stalnom kontrolom", rekao je aktivista Ivan Zlatić.
Radnici suda su sprovodili izvršni postupak do usvajanja zakona o izvršenju i obezbeđenju 2011. godine, od kada Ministarstvo pravde nadzire rad Komore izvršitelja.
Advokat Petar Učajev je ocenio da je uvođenje javnih izvršitelja bilo "otkidanje od sudske vlasti, njenih prihoda i kontrole".
 
"Zamislite jednu demokratsku državu u kojoj neko propiše da sud nešto ne može", rekao je Učajev.
 
Advokatica Jelena Pavlović je ocenila da su u Srbiji javni izvršitelji postali donosioci odluka, i to ne samo o sprovođenju i izvršenju, već su postali "sudije mimo Ustava", a takav sistem rada javnih izvršitelja ne postoji u većini evropskih država.
  • Danijel

    12.01.2024 14:22
    B
    Tu bagru ko je izmislio al zna se.treba ukinuti što pre dolazu ljudima i popisuju stvari to je ogromna pljačka to treba država što pre da reši.
  • Prolaznik

    08.11.2023 11:31
    Ovde postoje dva problema. Prvi je što su ljudi uglavnom sirotinja koja ne može da zamisli da i oni nekada mogu da se nađu u položaju poverioca koji želi da naplati neko svoje pravo ili prevaranti i muljatori koji bi zakinuli i prevarili i oca i majku, koima svakako odgovara da se postupak izvršenja vrati u sudove, pa da oni ostanu zaštićeni kao beli medvedi, a njihovi dugovi nenaplativi.
    Drugi problem su izvršitelji i njihove jezive naknade i nagrade, koje ne bi smele biti ni približno tolike. Sve u svemu institut izvršitelja, niti je naš izum, niti je sam po sebi loš, a da ima stvari koje bi se tu jednostavno mogle popraviti, naravno da ima.
    Ono što važi za izvršitelje, važi i za notare. Od kada postoje notari sigurnost u prometu nepokretnosti je nemerljivo veća nego u doba sudskih overa, a 99,99% prinudnih iseljenja zbog višestrukih prodaja nepokretnosti ili drugih manjkavosti po tom pitanju, je baš iz vremena kada su sudovi overavali sve i svašta, ne ulazeći u suštinu i pravnuvaljanost onog što overavaju. Nenormalno visoke naknade se i ovde glavni problem!
  • Dr mr

    08.11.2023 11:20
    Beda
    Sve ove drzavne institucije su napravljene samo zbog sirotinje ,da im se otme i to malo sto imaju!Pa u tom leglu tih institucija je vrzino kolo koje otima od bedne sirotinje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija