Opozicija napustila sednicu RIK: Primedbe nisu unošene u zapisnik

Predstavnici opozicije napustili su sednicu Republičke izborne komisije koja je održana u ponedeljak uveče, saopšteno je iz Stranke slobode i pravde.
Opozicija napustila sednicu RIK: Primedbe nisu unošene u zapisnik
Foto: 021.rs
Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju predstavnika opozicije u RIK, veliki broj prigovora na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili predstavnici opozicije na prethodnim izborima nije prihvaćen, jer primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru.
"I pored činjenice da je taj papir formalno bio sastavni deo zapisnika u ogromnom broju slučajeva on je jednostavno nestajao. Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud su, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore i tako legalizovali sve što je vladajuća stranka radila kršeći zakon", navodi se u saopštenju.
Imajući u vidu takvo iskustvo sa prošlogodišnjih izbora, predstavnici opozicionih stranaka u stalnom sastavu Republičke izborne komisije najavili su da će na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora.
 
"To je jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže. Na sastanku radne grupe RIK-a nije prihvaćen naš predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima. Ukoliko RIK odbije naš predlog to će biti još jedan udarac na zakonitost izbora koji se održavaju 17. decembra", dodaje se u saopštenju predstavnika opozicije. 
  • Zare

    07.11.2023 10:41
    Kakav bojkot! Ili svi na izbore, ili na ulicu. Ne mogu oni biti jaci od naroda ako taj isti narod ne prestane da veruje da su ovce.
  • Neki

    07.11.2023 09:51
    Jako važno!
    Pitanja:

    1.Da li će na ovim izborima biti zabranjeno fotografisanje izbornih listića i trenutno proglašavanje takvog listića nevažećim?

    2. Da li je omogućena kontrola da li glasač ubacuje listić koji je dobio na glasačkom mestu ili ubacuje listić koji je doneo sa sobom i trenutno poništavanje glasa takvog glasača?

    Bez ova dva uslova opozicija nije ni trebala da se trudi da izlazi na ove izbore!
  • Јаша Томић

    07.11.2023 09:41
    Мућки и превара ће бити опет а да се бојкотују избори било би право решење па нек седе у парламенту са својом партијском опозицијом а не народном ,задужише Србију 38 милијарди евра а биће 58 после новог мандата

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija