Birodi: RIK da zatraži mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije o imenu liste Aleksandar Vučić

Biro za društvena istraživanja zahteva od RIK da od Agencije za sprečavanje korupcije zatraži mišljenje da li je u skladu sa zakonom da predsednik Republike bilo kojoj izbornoj listi daje svoje ime.
Birodi to traži kako je navedeno, imajući u vidu činjenicu da su po Ustavu Srbije, po članu 118, poslanici ti koji se staraju o sankcionisanju neustavnosti predsednika Republike.
Prema Birodijevom istraživanju javnog mnjenja iz decembra 2022. godine za SNS, čijoj listi je Aleksandar Vučić dao ime, glasalo bi tek 20 odsto onih građana koji su glasali za njega na prethodnim predsedničkim izborima.
"Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da je davanjem imena predsednika od veoma velike pomoći SNS-u u postizanju što boljeg izbornog rezultata. Tako je predsednik buduće poslanike SNS-a stavio u zavisan odnos, jer njihov izborni rezultat bi bez podrške Aleksandra Vučića bio značajno lošiji. Time se nastavlja praksa nesankcionisanja neustavnog ponašanja predsednika Republike na šta je ukazao profesor Pravnog fakulteta, Tanasije Marinković, analizirajući kršenje Ustava, naveo je Birodi u saopštenju.
 
Oni su pozvali RIK da stvori uslove da građani za poslanike skupština Srbije i Vojvodine i odbornike za skupštine gradova i opština, biraju ljude koji na izborima stvarno učestvuju, a ne za one koji su deo reklama i nemaju pravo učešća na izborima.
 
Birodi je o ovom slučaju obavestio posmatračku misiju ODIHR tokom njihove prošlomesečne posete Srbiji.
  • Nica

    07.11.2023 19:14
    Nica
    Pa kako može biti Vučić na listi? To ne daje kršenje zakona već čist kriminal!!! Neka stavi Vucevica Orlića Gasica Brnabić Milenka Jovanova Kebaru…ima ih 700 hiljada!!! Da ali isto tako odlicno zna da niko od njih nejce dobiti glas i to je vise nego dovoljno o kakvoj je stranci rec koja nas je sve okupirala kao i čelu Srbiju…ali do 17 Decembra nakon toga neka beru kožu na šiljak!!!
  • Шахиста

    07.11.2023 18:37
    Па када имамо брендирану винарију где особа носи назив винарије а он ни нема винарију него се бави ергелом коња ,онда ништа необично да и председник тако ради са брендираном партијом а грађани му дођу као његова ергела коња
  • pera nevera

    07.11.2023 18:24
    Vučićeva lista se zove "Srbiji ne sme da svane"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija