Miščević: Srbija vrlo solidno na putu ka EU

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da Izveštaj Evropske komisije za 2023. godinu "kaže da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija".
Miščević je za RTS rekla da Izveštaj Evropske komisije ukazuje da je put Srbije ka Evropskoj uniji stabilan i siguran.
 
"Ako konstatuje napredak u gotovo svim oblastima, ako je taj napredak u nekim oblastima jako dobro ocenjen, posebno u domenu vladavine prava, u domenu reforme pravosuđa i konstatovanje postojanja i  usvajanja medijskih zakona koji čine medijsku scenu potpuno drugačijom, ako ponavlja da je Srbija spremna da otvori klastere već tri godine i da sva ostala poglavlja koja se  pripremaju za pregovore isto tako prihvati i krene u njihovo otvaranje - ja bi rekla da Izveštaj kaže da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija, da napredak znači  zapravo poziv da se uradi mnogo više", rekla je Miščević.
Ona je istakla da su u Izveštaju navedene preporuke i vrlo konkretni koraci koje Srbija treba da uradi u narednih godinu dana.
 
Na pitanje očekuje li da će se nešto desiti u pogledu otvaranja klastera tri - konkurentnost i inkluzivni rast, Miščević je odgovorila da će Srbija iskoristiti pozitivne nalaze ovogodišnjeg izveštaja EK da razgovara sa državama članicama EU koje pojedinačno donose odluku o otvaranju klastera.
 
"Nama nije cilj samo jedan klaster, pripremljeni smo za otvaranje ostalih", istakla je Miščević.
Ona je rekla da je izveštaj ili paket proširenja nešto novo.
 
"Po prvi put je izveštaj rađen, a da je u obzir uzeto 10 potencijalnih kandidata, uključujući i tri nove države koje u proces proširenja ulaze iz jedne potpuno drugačije politike", rekla je Miščević.
 
U Izveštaju je naglašeno da treba iskoristiti priliku, a to je plan rasta, navela je ona, ističući da je to ideja koja podrazumeva da kandidati iz regiona, koji su uradili značajan posao na usklađivanju domaćih propisa, mnogo više koriste jedinstveno tržište EU.   
 
Mišćević je rekla da Srbija "mora da napravi stepen regionalne integracije, da nastavi reforme, kao i da ima finansijsku podršku EU, a to su dve milijarde grantova i četiri miljarde zajmova koji će pomoći socio-ekonomske dodatne reforme kako bismo postali što konkurentniji na jedinstvenom tržištu".
 
Prema njenim rečima, uslov za dobijanje tog novca je napredak.
 
Ona je rekla i da je dijalog Beograda i Prištine od početka "uslov svih uslova", a da su pregovori o pristupanju Srbije EU bili uslovljeni sa dve važne stvari - napretkom u vladavini prava i učešćem u dijalogu o normalizaciji sa Kosovom.
  • Bolid

    10.11.2023 12:56
    I naša deca su solidno na putu ka EU, evo se javljaju sa Horgoša.
  • Професор

    10.11.2023 09:18
    Само да вам леђа видимо после 17-тог. Како вама тако и вашој ЕУ!!
  • Ralle

    09.11.2023 18:29
    Ma kako Vas nije sramota,kao da smo svi vesla sisali,solidno za Vas,toliko o vama,jako se trudite na Evropskom putu,samo novac uzimate a izvestaj je najgori do sada...neznam odakle vadite te reci da nas obmanjyjete...osetimo mi na nasoj kozi vase solidne rezultate..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.