Akademik Kostić: Građani da svojim čulima odrede da li im je dobro ili ne, iako je bolno

Akademik Vladimir Kostić rekao je, objašnjavajući zašto je sa grupom javnih ličnosti potpisao ProGlas za promene, da bi pre neke važne odluke, poput izbora, građani trebalo sami da testiraju realnost.
Naveo je da bi, iako je to iskustvo bolno, trebalo da svojim čulima odrede da li im je dobro ili ne.
 
"Iako smo žrtve decenijskih hipnotizerskih seansi ipak mislim da mi to možemo - šta time dobijamo duga je i neizvesna priča, ali u njoj barem nema laži i vređanja inteligencije", naveo je Kostić u autorskom tekstu za NIN.
On je naglasio da "bojkotujući izbore bojkotujemo sopstvene živote".
 
"U vremenima nesumnjivo važnih odluka ima li nade za zemlju 'nezainteresovanih' građana koji otmeno delegiraju i sopstvenu odgovornost, uz ne baš otmeni običaj da uzgred ruže one kojima su kroz to delegiranje zapravo dali implicitnu podršku?", upitao je Kostić.
On je ocenio da je takav stav stav očajničke želje da se političkim porukama osnaživana uobrazilja liciderskog života sačuva i ograniči samo na egzistencijalni tren sopstvenog trajanja koji ne želimo da kvarimo kognitivnim naprezanjem ili svrstavanjem (inače neodvojivim od statusa građanina).
 
"Onima koji dolaze iza nas ostavićemo da rešavaju, između ostalog, i naše probleme iako u njihovom stvaranju nisu učestvovali", naglasio je Kostić.
 
On je ukazao na to da će biti promašaj ako na ovim izborima svoju građansku energiju usmerimo isključivo na pojedince koji personifikuju određenu (nepodnošljivu) "društvenu zbilju".  
 
"Verovatno bismo se na kraju krajeva složili da nam je potrebna temeljna promena sistema i podizanje posrnulih insitucija koje će onemogućiti da nam se takva zbilja i posle svih ponavljanja ponovi", istakao je Kostić.
 
On je naveo da se građanima, u tom smislu, podmeću različite stranputice, a jedna od njih je ona "o blagodetima društvene nepokretnosti ('samo da ne bude gore') i o neizbežnoj svekolikoj propasti koju bi nam donele bilo kakve promene".
  • Portir

    12.11.2023 10:10
    Od kada je gdin Kostic izjavio da je Kosovo i Metohija izgubljeno, njegovo misljenje za mene nema nikakvu tezinu.
  • Mastodont

    10.11.2023 13:36
    @JKP LIK

    Ne znam zašto se uopšte javljaš; čovek se obratio građanima, a ne vama glodarima i pijavicama.
  • Milan1ns

    10.11.2023 13:05
    Rečnik
    Ovaj čovek bi trebalo da može da razume da kognitivno razmišljanje nije nešto što velika većina građana ove zemlje niti razume niti praktikuje. Ovim rečnikom se obraća samo malobrojnoj populaciji koja zapravo razume šta je hreo da kaže a koja svakako to već radi. Siđite sa oblaka u običan svet pa možda uspete da doprete do njih kada ih budete zaista razumeli...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija