Krovna organizacija mladih: Sumnja u iskrenu želju sistema da mladi izađu na izbore

Čak 65 odsto mladih spremno je da izađe na birališta, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). To ipak ne znači da su mladi zadovoljni onim što im se nudi.
Krovna organizacija mladih: Sumnja u iskrenu želju sistema da mladi izađu na izbore
Foto: 021.rs
Nezainteresovani, apatični, apolitični. Analize odnosa mladih prema politici iz godine u godinu su sumornije. Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) od 2017. prati položaj i potrebe mladih i beleži rastuće nepoverenje u institucije.
 
"Mladi ne veruju da mogu da utiču na bilo kakve promene ili da utiču na to koje će odluke institucija doneti", kaže za DW programska menadžerka KOMS-a Milica Borjanić.
"Kada pitamo mlade zašto ne veruju, oni kažu zato što su iste osobe na vlasti 20, 30 godina. Oni ne mogu da se identifikuju, jer ne vide nova lica", ističe ona.
 
Ali, iako nepoverljivi, mladi ipak nisu potpuno apatični, pokazuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za ovu godinu. Tako je čak 65 posto mladih spremno da izađe na glasanje, što je porast od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.
"Smatramo da su različite situacije u zemlji dovele do toga. Mladi su videli da, ako se ne angažuju na neki način, ukoliko nešto ne preduzmu, ostavljaju prostor za zloupotrebe", objašnjava Borjanić.
 
"Ali mladi će najpre da se angažuju kada je u pitanju potpisivanje nekih peticija, učestvovanje u anketama, protesti ili nešto što je organizovano od strane civilnog sektora, zato što u političke partije i institucije nemaju poverenja", dodaje ona.
 
Iako se krivica uglavnom svaljuje na mlade, za njihovu nevidljivost u izbornom procesu je u velikoj meri odgovorna i država, smatra Borjanić. Ona sumnja u iskrenu želju sistema da mladi izađu na izbore.
 
Zato poziva i donosioce odluka i političke partije da mladima ponude konkretne mere: "Ponudite konkretna rešenja kako bi se oni na osnovu toga opredelili za koga će glasati. Naravno, ukoliko vas neko samo poziva da izađete na glasanje i ne nudi vam apsolutno ništa u toj politici, naravno da nećete prepoznati da se ta politička partija obraća vama."
 
Borjanić dodaje da će KOMS i ove godine sprovoditi monitoring izborne kampanje i analizirati nastupe i poruke političkih aktera, kako bi utvrdili koliko, kada i na koji način se obraćaju mladima.
 
Uz monitoring, KOMS će ove godine prvi put emitovati podkast u kojem će razgovarati s mladima iz političkih partija s idejom da predstave nova lica političke scene.
 
"Političke partije i politički angažman nisu prljavi po sebi, niti za mlade treba da budu blato u koje se ne treba mešati. To je apsolutno legitiman vid delovanja i želimo da polažemo ko su ti mladi ljudi u političkim partijama kako bi mladi mogli da se identifikuju s njima", objašnjava Milica Borjanić.
 
"Mi očekujemo od mladih da iskoriste glasačko pravo, da izađu na izbore, da budu glasni i da izraze svoj stav i svoje mišljenje. Ukoliko oni ne budu iskoristili to pravo, iskoristiće neko drugi i doneti odluke i u njihovo ime", kaže programska menadžerka KOMS-a.
  • Mlada

    20.11.2023 09:02
    Mladi bi mogli da malo ukapiraju da je stvarnost takva kakva je. U mnogim zemljama jedni te isti su u politici decenijama. Nije to samo kod nas.
    Nisu svi isti! Koliko god oni to potencirali, ja vidim razliku između vladavine žutih i ovih i nemojte me zezati da ostali to ne vide.
    Mladi moraju da shvate da se sistem ne menja odjednom, već polako, nekad i decenijama. Svako treba da daje doprinos. Političari treba da se plaše svojih glasača. Ovako, ako skupe dovoljno ovaca, ne boje se ničega i rade šta hoće.
  • Lexv

    19.11.2023 23:56
    Bolje da tih novih 10% vise mladih sto je spremno da izadje na izbore, ne izadje na njih, jer ce upravo oni glasati za SNS posto su ukapirali da bez partijske knjizice ne mogu da dobiju posao. Znam dosta mladih koji upravo razmisljaju u tom smeru, tako da ne glasaju samo babe i dede za Vucica. Ima puno mladih koji ce zarad svog interesa sad po prvi put da izadje na izbore i glasa za SNS.
  • novikorisnik

    19.11.2023 23:03
    Menjati ih svake 4 godine i ne dozvoliti da puste korenj…a ako su baš toliko loši i mnogo ranije…kada je skinut Milošević mislio sam da će doći do promene i da nećemo dozvoliti više od jednog mandata, a onda su žuti zaseli, posle toga su se desili Toma i Vučić, i eto Srbi navikli da ih jedan čovek jaši od kad znaju za sebe…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.