Stoltenberg nakon sastanka sa Vučićem: Odgovorni za napad u Banjskoj moraju pred lice pravde

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da je nasilje poput onog u Banjskoj na severu Kosova nedopustivo i da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.
Stoltenberg nakon sastanka sa Vučićem: Odgovorni za napad u Banjskoj moraju pred lice pravde
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je rekao da NATO "pozdravlja što je Srbija spremna da sarađuje u tim zalaganjima".
 
"Neki pripadnici NATO-a bili su na udaru napada u maju (u sukobima lokalnih Srba i KFOR-a), u septembru smo videli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu. Posle tog nasilja (u Banjskoj) NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu. To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da očuva mir", kazao je Stoltenberg.
Stoltenberg, koji je u Beograd došao iz Prištine, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, pozdravio je blisku koordinaciju između Vojske Srbije i KFOR-a, navodeći da je to "važno za blagovremenu razmenu informacija kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi".
 
"Pozivam sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih poteza. Rekao sam predsedniku Vučiću da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi doprinelo poboljšanju situacije", naveo je Stoltenberg.
On je ponovio da podržava formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), uz ocenu da bi ti bio "ključ za normalizaciju odnosa".
 
Stoltenberg je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o mogućnosti obnove zajedničkih vojnih vežbi NATO-a i Srbije.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "i dalje pod znakom pitanja" da li će na parlamentarnim izborima 17. decembra glasati Srbi na Kosovu i Metohiji "ne samo na severu, nego i južno od reke Ibar", kao i da ne veruje da će im to pravo prištinske vlasti omogućiti.
 
Vučić je rekao da Srbi na Kosovu "misle da žive u istoj zemlji kao i mi", u skladu sa Rezolucijom 1244 i Poveljom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.
 
"Unapred znam šta će da bude, (kosovski premijer Aljbin) Kurti će, zato što želi da pomogne nekim ljudima u izbornom procesu, neću pominjati kojima, da kaže - ne neće biti izbora na severu, a ni na jugu, a onda ćemo imati čistu osudu koju će Kvinta da da u jednoj izjavi, i to će biti kraj priče. Srbi na Kosovu i Metohiji neće glasati, i to će biti kraj priče", rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanje da li će počinioci napada na Srbe na Kosovu odgovarati, on je rekao da smatra da "neće niko odgovarati", ali da i "nije posao NATO da sprovodi istragu".
 
"To je posao Euleksa i drugih organa", rekao je Vučić.
 
On je kazao da će iskoristiti obećanje Stoltenberga da može da ga pozove telefonom kada god je potrebno, u vezi sa događajima na Kosovu.
 
Istakao je da Vojska Srbije sa KFOR-om ima "odličnu saradnju".
 
"Svaka vrsta saradnje sa KFOR-om je dobrodošla i u redu je", istakao je Vučić.
  • Vule

    21.11.2023 15:53
    Moglo bi.
    Samo da prvo privedu pravdi odgovorne za napad na moju zemlju.
  • zztop

    21.11.2023 15:34
    Vidi paćenika obesio obraze, il je bilo zavrtanja ruke i još koje čega il je mamuran od vinskog sajma ...
  • Plaćač poreza

    21.11.2023 13:28
    Samo pravi i iskren iskorak koji podrazumeva prihvatanje realnosti na Kosovu, sankcije Rusiji, osudu zločina, iskrena težnja članstvu NATO i EU,okretanje zapadu, može da promeni Srbiju na bolje. Nisam siguran da je to Vučić u stanju. Sve drugo su sitne političke kalkulacije koje produžavaju agoniju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.