Oko dva miliona stanova u Srbiji nema centralno grejanje

U Srbiji ima ukupno 2.031.924 nastanjenih stanova bez centralnog grejanja, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).
Oko dva miliona stanova u Srbiji nema centralno grejanje
Foto: Pixabay
Kako je navedeno, 64,2 odsto ili 1.304.593 tih stanova za grejanje pretežno koristi drvo, 17,3 odsto ili 352.185 stanova se greje na struju, 255.082 stana ili 12,6 odsto koristi plinsko ili gasno gorivo.
 
Ugalj, mazut, ulje za loženje, solarnu, geotermalnu i energiju vetra za grejanje koristi svega 3,8 odsto tih stanova.
Dodaje se da su rezultati popisa 2022. pokazali i da se u stanovima koji imaju sprovedene instalacije etažnog grejanja, za grejanje najviše koristi drvo (59,2 odsto).
 
Sledi plinsko/gasno gorivo (19,2 odsto) i električna energija (15,5 odsto).
U tim stanovima korišćenje uglja za grejanje je svega 4,8 odsto, a najmanje, odnosno svega jedan odsto se koristi mazut, ulje za loženje, kao i solarna, geotermalna i energija vetra.
 
Podaci RZS pokazuju i da se u stanovima koji nemaju sprovedene instalacije grejanja, odnosno koji se greju uz pomoć drugih uređaja kao što su peći i kamin, za grejanje najviše koristi drvo čak 69,7 odsto, zatim električna energija 19,3 odsto.
 
Plinsko/gasnog gorivo koristi se u 6,9 odsto stanova, ugalj u 1,9 odsto stanova, a učešće mazuta ili ulja za loženje i drugih vrsta energije je svega 0,3 odsto.
  • Sabahudin

    27.11.2023 17:00
    Omerović
    Centralno grejanje nije sinonim za toplinu u domu. Ono je možda dobro za sirotinju po garsonjerama ali ako imaš kuću preko 400 kvadrata uz centralno grejanje nužno je imati barem tri kamina da bi se osetila atmosfera i ugodnost skromnog doma....
  • Ljubomir

    27.11.2023 08:45
    U NS smo skinuli radiatore i tuzila nas toplana i nakon 6 godina sprdacine na sudu izgubili su jer do 2016 nisu dostavili ugovore sto zakon odredjuje jasno. na visim spratovima nemamo tople radiatore kao oni na nizim i grejanje pocinje u 6.30 taman kad treba da imamo tople stanove da se tusiramo i presvlacimo za posao. onda do 8,30 kao nesto malo greju pa iskljuce. ne ne ne dragi moji ja hocu da imam celi dan stan topao koliko ja hocu a ne koliko vi jer ja placam.
    skinite se sa centralnog grejanja mi smo u neboderu skinuli radiatore uzeli vestaka struke zacepio je cevi a vertikale nismo dirali iovako ovi nad nama i pod nama nemaju grejanje. Odluka grada NS nije i nemoze biti nad zakonom o obligacijskim odnosima koji jasno govori; svako ima pravo da udje u poslovni ugovorni odnos ako mu uslovi odgovaraju i bez da se pravda ili ucenjuje niko nikoga ima pravo da odbije. Oni misle da smo jos u doba komunizma - zao nema ugovora nema uslova na koje se oni izvlace kao nismo postovali a sta? Kad ste to kupcu predstavili? Zato slobodno skinite se ako necete vise da placate slabo grejanje izaberite jeftinije od struje, peleta itd. Mi se grejemo na par Norveskih radiatora, jedan u kupatilu elektricni a soba dnevna sa parapetnom klimom. Oblozite stan kamenom vunom ako mozete izvana i 35% manje troskova.
  • Jefta

    26.11.2023 14:17
    Cena
    Kao neko ima centralno grejanje, ja čitam ovu vest kao: "U Srbiji se dva miliona stanova greje duplo jeftinije" :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.