"Skandalozno čak i za naš sistem": Advokat Šabić o nepravilnostima na listi Radeta Baste

Prilikom provere potpisa podrške za listu "Dosta! Evropski put" na kojoj se nalazi i bivši ministar privrede Rade Basta, Republička izborna komisija ustanovila je dva ključna problema.
Oba su krivično delo.
 
Prvi problem koji je RIK utvrdio, prilikom obrade dokumentacije koja je predatam, jeste da postoji 2.777 izjava podrške toj listi koju je, navodno, overila gradska uprava u Vranju. Kako se radi o listi Bunjevaca, koja ne živi na teritoriji Vranja, pojavila se sumnja.
Iz tog razloga, RIK je poslao dopis gradskoj upravi u Vranju sa pitanjem da li su zaista overili gotovo tri hiljade potpisa za bunjevačku listu "Dosta! Evropski put". Ubrzo je stigao i odgovor, u kom se navodi da nijedan potpis nije overen u toj upravi.
 
"Ovo je skandalozan događaj čak i za naš sistem i predstavlja teško krivično delo falsifikovanja potpisa", objašnjava za Nova.rs advokat Rodoljub Šabić.
Dodaje da je sada sve na tužilaštvu i policiji, koji moraju da utvrde ko je podstrekivač krivičnog dela, ko su saučesnici i ko je izvršilac.
 
"Ne verujem da je Rade Basta lično to radio, to je radio neko drugi, možda neko od aktivista, ali na nadležnim institucijama je da utvrde ko je u pitanju. Nažalost, zakonski rok u kome nadležni treba da donesu odluku ne postoji i ja ne verujem da će ona biti doneta do kraja izbora", smatra Šabić.
 
Bunjevačka lista bez dozvole Bunjevaca
 
Drugi problem vezan za ovu izbornu listu jeste problem statusa. Lista je kandidovana kao lista bunjevačke nacionalne manjine. Iako su listu kandidovale dve političke stranke koje jesu bunjevačke (registrovane kao bunjevačke u registru političkih stranaka) one nisu dobile saglasnost od Nacionalnog saveta bunjevačke manjine kao lista koja zastupa interese Bunjevaca i koja može samo tako da se kandiduje na republičkim izborima.
 
Zbog toga je RIK naložio da ta lista u roku od 48 časa dostavi 8.009 potpisa. U suprotnom će, kako su naveli, Komisija doneti rešenje o odbijanju izborne liste.
 
Podsećamo da je za liste manjina potrebno sakupiti 5.000 važećih potpisa kako bi lista bila proglašena, a za nacionalne 10.000.
 
Problem sa potpisima i za beogradsku listu
 
Problem ne postoji samo sa republičkom listom već i sa beogradskom. Članovi Gradske izborne komisije u Beogradu Vladica Ilić i Sofija Mandić ustanovili su da na listi "Dosta! Evropski put" za beogradske izbore postoje najmanje tri falsifikovana potpisa, zbog čega će podneti krivične prijave.
 
"Nakon što smo izvršili pregled te dokumentacije, nasumično na spisku građana koji navodno podržavaju tu listu pronašli smo troje građana koje slučajno poznajemo. Njih smo kontaktirali i proverili da li su zaista potpisali ovu listu. Oni su nam potvrdili da nisu. Mi smo zbog toga podneli krivičnu prijavu protiv overiteljke opštine Savski venac Miroslave Graovac, zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanja službene isprave i protiv jednog ili više NN lica zbog prikupljanja ličnih podataka", rekao je Vladica Ilić na konferenciji za medije.
Poredeći ovaj slučaj i slučaj nepravilnosti na parlamentarnoj listi, advokat Rodoljub Šabić objasnio je da je lakše podneti krivičnu prijavu u slučaju kada je overivač potpisa poznat.
 
"Za parlamentarnu listu mi ne znamo ni ko je overio potpise jer Gradska uprava Vranja tvrdi da oni nisu, što otvara mnoga pitanja, kao što je pitanje pečata. Odnosno da li je onda neko krivotvorio i pečat gradske uprave", kaže Šabić.
 
Gradska izborna komisija odbila je proglašenje liste "Dosta! Evropski put" u Beogradu, a da li će i republička lista pod istim nazivom biti odbijena znaće se u sredu, 29. novembra.
  • Fića

    29.11.2023 09:23
    "Bunjevački potpisi..."?
    "Krađa za našu decu, ne sme da staneee..."...?!
    Važi li i dalje ili se "na'prdovalo" ...?!
  • Dr mr

    28.11.2023 18:39
    Foteljica
    Po svaku cenu do fotelje, jer si onda punih dzepova,nedodirljiv i mozes sve,a narod _ sirotinju ko ih j..e
  • андра

    28.11.2023 13:54
    и шта кажеш Шабићу
    било ми сумњиво јер у Врању нема Буњеваца.... Па сви знамо да нема... У Врање нема лагање, ту вековима живе Мађари ........оно бар су живели на прошлим изборима....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija