Sindikat: Zašto se od profesora zahteva da prikupljaju podatke za isplatu para srednjoškolcima?

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije pozvao je Ministarstvo prosvete da objasni po kom osnovu se od profesora zahteva da prikupljaju podatke potrebne za isplatu 10.000 dinara srednjoškolcima.
Sindikat: Zašto se od profesora zahteva da prikupljaju podatke za isplatu para srednjoškolcima?
Foto: Pixabay
Pitaju i zašto škole obrađuju veći broj podataka o ličnosti roditelja koji nisu potrebni za nastavu.
 
"U pitanju su poslovi koji ometaju redovnu nastavu, koji nisu definisani ugovorima o radu profesora i koji su po svojoj suštini suprotni misiji vaspitanja i obrazovanja, jer stavljaju profesore u položaj kapilarnih izvršilaca političke volje aktuelne vlasti, odnosno jedne njene populističke mere", navodi NSPRS.
Kako kažu, od profesora se zahteva da prikupe i obrade podatke tako što prvo asistiraju učenicima u popunjavanju papirnih formulara, a zatim da podatke sa papira prenesu u eksel tabelu.
"Na taj način se, osim zloupotrebe profesora u jednoj predizbornoj populističkoj radnji, vrši i skladištenje, odnosno nepotrebna obrada većeg broja podataka o ličnosti roditelja svih učenika srednjih škola", smatraju u NSPRS.
 
Poručuju da bi zaposleni u školama trebalo da obustave sve radnje u vezi s prikupljanjem i obradom takvih podataka bar dok ne dobiju jasan odgovor po kom osnovu se to od njih zahteva i zašto se ova mera Vlade sprovodi preko njih.
  • roditelj

    01.12.2023 19:53
    @majka
    Ti sigurno u ovoj prepisci nisi majka nego nastavnik. Da si majka i da si pokušala da ne platiš školski dinar uverila bi se da ti dete prozivaju pred drugom decom "Marko, kada će tvoji roditelji uplatiti školski dinar" a onda na uplatnicu pišeš "donacija" koje bre donacija majke vam??? ma ajde bre, a o cenama ekskurzija da ne pričam za trodnevnu eksurziju 8. razreda nas četvoro platimo smeštaj na tom istom mestu 6 dana i to sa prevozom svojim kolima
  • pajo patak

    01.12.2023 17:20
    ne zahteva se od profesora
    nego od razrednih starešina, a prema važećem zakonodavstvu PC oni su za to " plaćeni ", isto kao što direktori moraju da potpišu svaki zahtev da bi bio prosleđen ministarstvu finansija PC, a oni su za to ne samo " plaćeni ", nego i " odgovorni ".
  • samo pitam

    01.12.2023 16:35
    Da li je nekom iz bilo kog ministarstva palo na pamet da su to poverljive informacije i da ne treba njima da barata bilo ko, ukljucujuci i profesore u skoli?
    I kako sad odjednom ne moze prijava preko Trezora, nego bas u skoli da se time bave?
    Skolske uprave nisu mogle da pribave spiskove redovnih ucenika i da ih proslede ministarstvu?
    I jos mnogo drugih nejasnoca....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.